Testar kanarisk bira

, , 1 kommentar

På semestern ska man ju helst lämna jobbet bakom sig för ett tag, så när jag åkte till Gran Canaria för att säkra upp lite sol och bad fanns inte en tanke på att spana in det lokala ölutbudet. Men så råkade vi springa en butik som skyltade med att de hade cervezas artesenales och då kunde jag inte låta bli att köpa med mig några lokala flaskor för att testa vid hemkomst.

Spanien är visserligen up-and-coming i ölvärlden och har en del internationellt kända bryggerier som Edge, Garage och Naparbier, men Kanarieöarna har inte gjort sig kända för sina bryggerier. Det finns ändå flera stycken småbryggerier runt om på öarna och jag plockade på mig tre öl från två av de olika bryggerierna.

Den första av dem var från bryggerier Jaira i Agüimes på östra Gran Canaria. Det här bryggeriet har jag inte ens lyckats hitta på RateBeer, men en hemsida har de i vart fall. Ölen i fråga var T-IPA, en IPA där de också använt frukten från en endemisk variant av fikonkaktus. Både fruktigheten och färgen från dessa var fin och min sambo tyckte den var väldigt trevligt medan jag tyckte den var något intetsägande.

De andra två ölen, en IPA och en porter, var från bryggpuben Tacoa på Tenerife. Deras IPA var full av plastiga smaker och gick inte alls att dricka. Följaktligen hälldes den också ut av hela provpanelen. Deras porter skummade över rejält vid öppning, vilket tillsammans med felsmakerna från den tidigare ölen inte lovade särskilt gott. Några uppenbara tecken på infektion fanns inte i smaken men det var inte en öl som imponerade. Med näppe drickbart, men högre än så blev inte heller betyget. 

De kanariska viner vi provade var alla bra så kanske ska man hålla sig till dem om man vill dricka lokalt under en visit på kanarieholmarna. 

1 kommentar:

  1. Jag har druckit en del lokala öl när jag varit på Mallorca, och de har till större delen varit besvikelser. Undantaget är ett bryggeri där flask-etiketten är tydligt inspirerad av Brewdog (minns tyvärr inte namnet på bryggeriet nu), som genomgående har varit riktigt bra! Minns deras Red Ale som riktigt bra. Om jag nu bara kunde komma på namnet..

    SvaraRadera