Ölrecension: Tilquin Oude Mûre

, , Inga kommentarer

Imorgon är det webblansering på Systembolaget där det släpps två öl från Tilquin, nämligen Oude Quetsche och Oude Mûre. Därav recenseras den senare, en lambic med björnbär som gjorts blott två gånger och är en av de allra senaste tillskotten i Tilquin-familjen. 

Oude Mûre är gjord med tyska björnbär och innehåller 350 gram bär per liter öl. Till denna andra batch av ölet skalade man upp produktionen trefalt och drygt 8500 liter av Oude Mûre 2015/2016 har producerats. Några hundra liter av dessa har letat sig till Sverige, och 294 flaskor om 75 cl kommer att säljas genom Systembolagets webblansering imorgon till ett pris om 165 kr styck. Samtidigt släpps alltså även Oude Quetsche på samma storlek och i samma antal men tio kronor billigare.

Ölet är vackert rödorange med ett lätt dis, ett utseende som är minst lika inbjudande som den fantastiska aromen. Där finns nämligen en mustig mix av citron, björnbär, stall, röda äpplen och den där skogiga touchen som blåbär ofta ger till ett öl, fast inte lika starkt här.

Den skogiga touchen är begränsad till aromen och finns inte alls i smaken, och citrustonerna är mer dämpade. Istället är smaken mycket mer syltig och bärig, men förstås inte söt utan med en fräsch syrlighet som är alldeles lagom i mitt tycke. Och så den lilla strama touchen av ek som är så subtil men gör så mycket för avslutningen.

Även om man bara får köpa en flaska per person misstänker jag att den här (och antagligen även Oude Quetsche) kommer gå åt fort så vill man vara säker på att få sig en flaska ska man nog hänga på beställningsknappen klockan 10.00 imorgon. Det kommer det vara värt!


0 kommentarer:

Skicka en kommentar