Inför Brewskival

, , 1 kommentar
Sveriges färskaste ölfestival ser ut att bli en riktig ölnördsfest, och dessutom utomhus. Det är Brewski som sista helgen i augusti ordnar en egen festival inne på industriområdet i Helsingborg där deras bryggerilokaler ligger och utställarna är vänbryggerier från Sverige, Europa och USA. Låt oss ta en förhandstitt på festivalen och dess utställare.

Så, utomhusölfestival alltså. Lite vågat, men de säkrar upp med några riktigt stora tält vilket betyder att regn inte kommer vara några större bekymmer. Förhoppningsvis blir det istället soligt och fint så man kan glassa runt inne på området. Hursomhelst, det kommer hela 37 bryggerier (plus läsktillverkarna på GBG Soda) och det är idel guldkorn.

Luttrade ölfestivalbesökare kommer känna igen flera av bryggerierna från t ex All In Beer Fest och Copenhagen Beer Celebration, men några av dem är helt nya. Exempelvis Pipeworks som visserligen har haft några av sina öl till salu i Danmark men såvitt jag vet aldrig deltagit på någon festival i Skandinavien. Deras humliga öl, så som Lizard King och flaggskeppet Ninja vs Unicorn DIPA, är fantastiskt bra och deras fatlagringsprogram har spottat ur sig otroligt goda öl, bland annat BA Jones Dog. Ännu nyare är Transient från Michigan som aldrig haft sina öl på den här sidan pölen vad jag vet. 18th Street känns igen från CBC men gör sitt första framträdande i Sverige och rekommenderas också starkt! Drew och hans huvudbryggare Buckie gör riktigt bra grejer!

Bryggeriligan från Florida, med Cigar City i spetsen följt av Cycle, Green Bench, 7th Sun och Angry Chair, fick vi några smakprov på under senaste All In Beer Fest men nu lär det bli chans att utforska dem mer på djupet, och fler av bryggarna lär vara på plats. Jag rekommenderar särskilt att spana in Green Bench som särskilt gör spännande amerikanska tolkningar av diverse belgiska stilar. Utifrån vad jag provade på plats är de också bättre än vad deras Ratebeerbetyg säger.

Bland de svenska bryggerierna är det verkligen crème de la crème som hittat dit. Jag skulle inte gå så långt som att säga att alla de bästa svenska bryggerierna är där men de som kommer är definitivt plockade ur toppskiktet. Och så ett nytt som får chansen att visa vad de kan.

Det blir nämligen en av de första rena ölfestivalerna för nya Örebro Brygghus som bland annat drivs av folk som tidigare kommer från Närke Kulturbryggeri. Deras start var mycket lovande och det ska bli väldigt spännande att se vad de kan leverera i det här sällskapet.

Bryggerier som Beavertown, Lervig, Amager, Magic Rock, De Molen och Mikkeller var väntade bokningar då de kommer på väldigt många festivaler runtom i Europa men att många bokar dem har ju sin anledning. De gör gång på gång bra öl! 

Utan att rabbla resten av utställarna kan man ju konstatera att det finns en bra mix av nya lovande och etablerade bryggerier, samt av svenska, europeiska och amerikanska. Det här blir verkligen en festival med hög lägstanivå sett till kvalitet bland utställarna.

Eftersom festivalen hålls i anslutning till Brewskis bryggeri passar de också på att erbjuda rundturer i bryggeriet för en hundring per person. Och så kan man se fram emot en till svensk ölfestival som anammar polettsystemet, där en polett ger ett smakprov oavsett öl. Köps i förväg eller med kort på plats.

Jag ser framemot vad jag tror kan bli ett mycket lyckat tillskott till den svenska ölfestivalfloran. Ses vi där?

1 kommentar: