Öl och ost: Cheddar

, , Inga kommentarer

När man säger cheddar är det lätt att börja dra associationer till någon svettig orange ostskiva som läggs på en hamburgare, men cheddar är så mycket mer än så. En välgjord cheddar kan vara magiskt god, och det är dessutom en ost som är god till öl. Variationen mellan olika typer av cheddar är stor, så när jag skulle testa cheddar med öl passade jag på att testa två olika sorter på en gång.

Jag började med att plocka ut en kil av Montgomery's Cheddar, en opastöriserad ost som görs i Somerset på deen familjeägd gården Manor Farm. Ägarskapet är inne på sin tredje generation av Montgomery's och deras cheddar har vunnit massor av priser. För många är det här en referensost när man pratar cheddar. Det är en tyglindad cheddar där mögel tillåts göra små instick från kanterna. En riktigt rustik cheddar med andra ord. Den andra osten är Cathedral City Extra Mature Cheddar som är något mer av en massproducerad, men fortfarande väldigt god, cheddar som man hittar färdigförpackad i de flesta välsorterade matbutiker. Mindre rustikt, mer tillgängligt.

Jag har tidigare testat en annan cheddar, Purple Vintage Farmhouse Cheddar från Lye Cross Farm som är åt det syrligaste hållet på cheddarskalan, med några olika öl och då var en lättare IPA och en ljus belgare, i det fallet provades Duvel, de klart bästa.

Till dessa ostar, som är lite mindre syrliga än Purple Vintage (köp den om du ser den!), ville jag testa något klassiskt brittiskt, något humligt och något ljust belgiskt med lite mer sting i. Det slutade med Fuller's ESB, Brewdog Punk IPA, Traquair House Ale och Clown Shoes Monastic. Jag hade hoppats att blandningen av belgotoner och modern humle i den sistnämnda skulle gå bra ihop med osten men det visade sig bli alldeles för mycket smaker och den ölen körde över osten totalt.

Traquair House Ale kom inte riktigt heller till sin rätt med dessa då den inte fick blomma ut och smakdansen mellan dryck och ost satte liksom inte igång. Bättre gick det med Fuller's och Brewdog.

Fuller's ESB passade bäst till Montgomery's Cheddar där den lite torrare och smuligare ostens nötiga smaker gifte sig fint med ölets maltiga karaktär. Till den mildare, mjukare och något mer syrliga cheddarn från Cathedral City passade istället Punk bättre. Den fruktiga humlen går väldigt bra ihop med den syrliga tonen i osten, vilket också var nyckeln i den tidigare matchningen med Purple Vintage. Humlig öl till ostar som Gruyère är en populär matchning, men jag kan tycka att det kan fungera ännu bättre med humliga öl mot rätt cheddar (och med dubbelbock till Gruyère).

För att välja rätt öl till din cheddar är det viktigt att ha koll på hur just den cheddar du har valt smakar. Så, som alltid, be att få smaka på osten om du köper den över disk.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar