Hammer IPA - mer hembrygd

, , 5 kommentarer
Till ölbloggarträffen i förrgår hade Micke, en bekant till mig och Gjölen-Johan, lämnat av några flaskor av en av sina hembryggda öl, Hammer IPA, som vi provade under kvällen och jag tänkte ta tillfället i akt att skriva lite om den. På tal om Gjölen så vill jag också passa på att välkomna honom tillbaka till bloggandet, efter exakt ett års uppehåll gjorde han nämligen comeback häromdagen.

Nåväl, Hammer IPA var det. Enligt Micke ligger den kring 6% och är bryggd på pilsnermalt och carapilsmalt samt humlad med amarillo, centennial, citra och simcoe och slutligen torrhumlad med simcoe. Micke hade minst sagt varit generös med antalet flaskor och det blev därför mycket över så jag körde en fräckis och plockade med mig några hem för utförligare provning.

Vätskan är blekgul och något oklar, och bildar ett medelstort, fluffigt benvitt skum vid upphällningen. Doften är tydligt humlig utan att bli aggressiv. Mycket fräsch citrus och svarta vinbär. Om inte Micke hade berättat vilka humlesorter han använt hade jag kunna sätta en femma på att det var nelson sauvin i, men jag antar väl att det är citran som bidrar med de aromerna. På bloggträffen provade vi Hammer precis före Ingrid, som också innehåller mycket citra om jag inte minns fel, och det fanns en påtaglig likhet i humligheten. Det finns också lite småkakor i doften.

De svarta vinbären är också mycket påtagliga i smaken, tillsammans med söt citrus och småkakor. Visst är den ganska besk, men det finns också en angenäm sötma som balanserar upp ölen och gör den mycket drickbar. Kroppen är något lätt utan att ölet för den skull blir vattnig. Efterbeskan hänger kvar en stund på tungan men gör inte så tungan krusar sig.

Överlag en mycket trevlig IPA och det ord som slår mig när jag vill beskriva den är "lagom". Den är inte mjäkig och inte heller jobbigt aggressiv, utan alldeles lagom. Riktigt bra matöl dessutom! Jag drack en flaska igår till en lite improviserad gryta på grytbitar av fläsk, lök, tacokryddmix och krossade tomater som åts med riven ost och tortillabröd och det var en riktigt fin kombination med bra balans mellan tyngden i ölet och maten, samtidigt som ölet var lätt och humligt nog att fräscha upp i gommen. Humlen i ölet och matens lätta kryddighet gick också hand i hand med varandra.

Betyg: 4+/5
Bra jobbat Micke!

5 kommentarer:

 1. Fan vad kul att du gillade den! Jag blev faktiskt förvånansvärt överraskad över hur bra den blev. Riktigt lagom sessionbira precis som du säger! Tack.

  SvaraRadera
 2. Var det där verkligen samma hembrygd som jag drack i Uppsala?

  SvaraRadera
 3. Vi drack två hembrygder, dels Peters hembrygd på 3% som var hans hopkok av vad han hade kvar hemma, och dels den som det här inlägget är om som vi drack senare, precis före Ingrid. Dock upplevde jag också en viss skillnad mellan det vi drack då och det jag drack hemma igår.

  SvaraRadera
 4. Jag har druckit ett 10-tal flaskor av den nu och det verkar inte vara någon större skillnad, konstigt.

  Bark: Skulle man få kunna fresta med en flaska i utbyte mot en recension?

  SvaraRadera
 5. @m138ke: Det ska väl gå att ordna, bara flaskan kommer till mig på något sätt.

  SvaraRadera