Ölbloggarträffen, del 2

, , 2 kommentarer
Här kommer fortsättningen på del 1.

Efter vrak följde mer Slottskällansgodis i form av en vertikalprovning med deras belgiska quadrupel/abt Kloster från -01, -05 och -08. Till detta hade Jonas tagit med sig dels en fin gouda som serverades med senap och sellerisalt, samt en sjyst gorgonzola. Nollåttan var ljusast av de tre och råare och mindre vinös i smaken, som också var lite större än de äldre. Nollfemman hade tappat råheten, och smakade väl egentligen väldigt likt nollettan, men mindre. Just nollettan var mörkast av de tre och härligt vinös och fruktig med en mycket fin ton av "rå" honung. och karamell. En liten sötma, och inget spår av den medicinska smak som jag känt i flera andra lagrade öl i samma stil. Gorgonzolan var lite för kraftig till klostrarna, men goudan med senap och sellerisalt var en mycket trevlig kombination som gav ölet en extra dimension. Jag har förut tyckt att ost med senap varit lite skumt men igår funkade det verkligen.

Därefter blev det två årgångar av Slottskällans Imperial Stout, nämligen 2005 och 2010. Även här var den äldre den mörkare av dem och med mer fruktighet och en lenare chokladton medan den nyare hade en lätt rökighet och lite "grövre" chokladkaraktär. Nollfemman var klart godare! Till detta fick vi fyra olika sorters choklad, där mina anteckningar inte säger mer mörk choklad med mjölkchokladöverdrag, Marabou 70 %, Cachet Peru 64 % och Vanuadu. Antecknade inget om de olika öl- och chokladkombinationerna men jag har ett vagt minne av att den lagrade ölen gjorde sig bättre till choklad överlag, samt att Peru och 70 % funkade bäst ihop med ölen. Chokladen med mjölkchokladöverdrag funkade inte särskilt bra till just dessa öl. Till buffén hade vi fått med lite blåbärspannacotta som vi också prövade med imperial stouten och det var en mycket fin kombination där smakerna smälte ihop på ett underbart vis. "Öl i Sthlm"-Jonas tjatade om att detta var, och jag citerar, "årets pairing så här långt".

Vid det här laget var det bara cirka två timmar kvar tills halva gruppen behövde gå för att hinna med sista tåget till Stockholm så det blev ett högt tempo på provandet. I tur och ordning provade vi:
-Boon Framboise 2003, underbar mandel och bärighet med en mycket lätt syra
-Nögne Ö Klin Kokos, luktade som Malibu (kokoslikör) och hade en något vattnig smak
-Erdinger Pikantus, en stabil weizenbock som dock inte alls var i klass med Aventinus
-Pretty Things Once Upon A Time 1901, märklig. obalanserad mix av sträv bitterhumle och svartmalt
-Cigar City Vuja De, sur med en hel del ättiksyra och vinäger, lite plåster
-Bierlaboratorium Giesinger Sternhagel, veteöl på steroider men ändå väldigt fräsch
-The Bruery 2 Turtle Doves, som en imperial stout med belgojäst lagrad på bourbonfat, vilket var så gott som det låter
-Hammer IPA, en hembrygd från en bekant till mig och Gjölen-Johan, separat inlägg om den kommer
-BrewDog Hello My Name Is Ingrid, mycket fruktig och med "grön" humlighet, kul mix av aggressiva och mjuka smaker
-Adnams Southwold Dark Ale, fräsch och fruktig barley wine dock ganska lätt
-Courage Imperial Russian Stout 1993, väldigt russinaktig med choklad och en svag surhet och inte alls som flaskan från 1983 som jag drack på Kulminator
-Southern Tier Pumking, total kryddattack med torkad ingefära, kanel och massa pumpa som jag inte riktigt kunde bestämma mig för om jag gillade

Så blev det dags för stockholmarna att dra sig till tåget, men vi andra satt kvar i flera timmar till och kalasade på slattar, mera ofiltrerad Red Ale, överbliven ost och choklad och så två små nördtreats i form av Slottskällans BelgoDubbel av okänd årgång och så deras allra första öl, Premiär, från 1997. Belgodubbeln var fruktig och estrig med en svag chokladton men hade definitivt passerat sin topp (vilket jag vågar gissa utan att druckit den innan). Premiär är en ljus ale på 5% så det var förstås bara en kul grej och inget som någon förväntade sig skulle smaka särskilt bra. Den såg dock väldigt fin ut i glaset, fortfarande helt klar och med snyggt skum. Väldigt oxiderad doft och lite småsur och tunn smak. När vi väl kom därifrån var klockan omkring ett har jag för mig.

I det hela var det en fantastiskt trevlig kväll! Stort tack till alla deltagare, till Jonas H som hjälpte mig att organisera detta och extra stort tack till Anders Slotte och Slottskällan för att vi fick vara där och för allt kul vi bjöds på.

2 kommentarer:

 1. Wow! Många upplevelser för en kväll. Mat och Öl kombination, Årgångsprovning, Vertikalprovning, Öl och Ost!!!
  Måste varit svårt att minnas alla intryck.
  Synd att jag missade denna tillställning och hoppas att jag kan vara med nästa gång.

  SvaraRadera
 2. Ett gott minne och lite anteckningar kommer man långt på, men visst var det en kväll med många intryck.

  Vi pratade lite löst om man kanske skulle kunna försöka anordna något liknande på ett annat bryggeri till nästa vinter eller så.

  Sen tycker jag ju att vi ska försöka få till något till SBWF också.

  SvaraRadera