Spring ale a la 2010 mot 2011

, , 3 kommentarer
2009 bryggde Oppigårds ett öl för att fira sitt 7-årsjubileum, som kort och gott gick under namnet 7th Anniversary och som fick ett mycket gott mottagande på SBWF den hösten. Till våren 2010 släpptes samma öl i Systembolagets vårsläpp under namnet Amarillo Spring och blev en omedelbar försäljningssucce. Tack vare dess popularitet beslutade Oppigårds att den skulle bli en året-om-öl som numera återfinns i beställningssortimentet. Detta har gett mig möjligheten att testa den sida vid sida mot årets våröl från Oppigårds, som kort och gott heter Spring Ale. Liksom med Amarillo har man bara använt en enda humlesort, men nu är det chinookhumle som gäller istället. Den är dessutom exakt 1 procentenhet svagare än Amarillo och har uppenbarligen en annan maltbas då den förutom alkoholskillnaden också är påtagligt ljusare i färgen, som ni ser på bilden.
Förutom färgskillnaden noterade jag också att Spring Ale bildade ett större skum med något större bubblor än Amarillo, men Amarillo höll uppe sitt skum något längre. Efter en stund har dock bägges skumkronor sjunkit undan nästan helt.

Båda ölen har en frisk och tydligt humlig arom men doftar ändå ganska olika. Spring Ale drar mer mot grapefrukt och tropisk frukt medan Amarillo snarare har kåda, bär och en mer allmän fruktighet i doften. Maltigheten är försiktigare i Spring Ale som blir ett lättare och friskare öl medan Amarillo jämförelsevis nästan blir småfet i sin maltighet. Beskan blir också mer påtaglig i Spring Ale med dess tunnare kropp medan Amarillo är något mer balanserad.

Jag tycker att Amarillo känns mer som ett våröl, där den extra alkoholen och större kroppen gör gott under de halvvarma vårdagarna. Spring Ale tycker jag däremot hade passat bättre som sommaröl, dess lättare och friskare approach vore finfint att svalka sig med en varm sommardag. Eller åtminstone en dag långt in på våren.

Jag prövade också att blanda lika delar av ölen till en Springarillo Ale, vilket inte alls blev så tokigt. Inte riktigt så att 1+1 blev 3, men åtminstone 2,25.

3 kommentarer:

 1. Amarillo har nu gått upp till det ordinarie sortimentet, modul T9.

  http://feedforall.com/rss2html.php?XMLFILE=http://www.oppigards.com/oppirss_2.xml&TEMPLATE=http://www.oppigards.com/webb/nyheter.html&MAXITEMS=50

  SvaraRadera
 2. Strålande! Oppigårds Amarillo är en klar favorit. Har köpt de löpande då jag av olika anledningar haft vägarna förbi Hedemora - den har nämligen funnits i butikerna i just Hedemora och även Säter (möjligen någon till).

  SvaraRadera
 3. Man får ju ha sina produkter i de tre närmsta bolagen om man vill, det tredje borde vara Avesta, så den kan nog finnas där också. Nu blir det som sagt lokalt val så vi får hoppas den dyker upp lite här och var.

  Tack Olle för påpekandet, jag har missat det trots att jag varit inne på Oppigårds hemsida för bara någon timme sen.

  SvaraRadera