The Hoppy One - folköl för humlehuven

, , 3 kommentarer
Smakrika öl med låg alkoholhalt blir allt mer trendigt. Fler och fler av de etablerade svenska bryggerierna väljer att brygga öl i folkölsstyrka, eller ännu svagare, mer utländsk öl letar sig in på ICA's ölhylla och flera nya bryggerier väljer folkölen som en väg att slå sig in på marknaden. Ett bryggeri av det senare slaget är Train Station Brewery, baserat i Knivsta mellan Uppsala och Stockholm, men utan eget bryggeri (än så länge) som nyligen släppt sin "india pale folk ale", The Hoppy One, i butiker kring mälardalen.

Jag plockade upp en flaska för 17,90 på mitt lokala lilla ICA för några dagar sen. Till kvällens middag slängde jag ihop en enkel pasta carbonara och var sugen på något humligt till och insåg att jag fortfarande hade denna öl stående i kylen. Den blev ett självklart val! Den är mycket riktigt väldigt humlig med massor av tropisk frukt och citrus, precis som etiketten utlovar. Aromen är riktigt, riktigt trevlig. I smaken avslöjas dock att det är en folköl. Kroppen är visserligen inte försvinnande tunn, men den har en metallisk ton som jag även märkt av i flera andra humliga öl med låg alkoholhalt (t ex Nanny State och Sopranen), dock något mindre intensiv.

Till maten försvinner mycket av det metalliska och den passar mycket bra till carbonaran. Med den lätta kroppen tar den inte över maten men har ändå massor av humle som lyfter upp ägg, grädde, ost och bacon och gör att varje tugga känns som den första. Definitivt den bästa kombinationen av mat och folköl jag prövat, men det är ju å andra sidan inget jag gör särskilt ofta.

3 kommentarer:

 1. Vilket ICA är det där du får den till det priset? På mitt lokala gick den på 19:90 flaskan, vilket väl egentligen känns lite i överkant för det man får.

  Helt klart en av de bästa folköl jag druckit iaf och absolut det bästa som finns att tillgå här i Uppsala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ICA Samköp vid Heidenstams Torg var det. Brukar vanligtvis handla på Willys dock, men har missat att kolla om de har den på hyllorna. Håller med om att 19,90 känns lite högt, tycker nog t o m att 17,90 kändes något högt. Men som sagt, bäst bland tillgängliga Uppsala här i trakten.

   Radera
 2. 16:90 på ica i knivsta

  SvaraRadera