Provning till Champions League

, , Inga kommentarer
Till gårdagens semifinal i Champions League mellan Chelsea och Barcelona brände vi av en lite mindre provning. Eftersom vi kom igång något sent och även ägnade en del av uppmärksamheten åt fotbollen så hann vi bara med att prova 13 olika öl. Vi började med två öl från Lundabryggeriet, som nyligen blivit tillgängliga genom Systembolagets lokala beställningssortiment, men som nu inte verkar gå att beställa längre. Det rörde sig om Piraten och Djingis Indie, dvs en APA och en IPA. De lämnade inte många bestående intryck men hade heller inga direkta felsmaker så det finns en god grund att bygga vidare på där.

Sedan gick vi in på de två öl som jag på förhand tyckte var mest spännande, nämligen BBB Pop och Magic Ghost från Fantomé. Jag tycker att bryggeriet är riktigt spännande och det är synd att inte deras öl tar sig till Sverige så ofta. De här två flaskorna var inköpta på dansk territorium. Deras öl är för det mesta inte särskilt stiltypiska och Magic Ghost går väl bäst att beskriva som en relativt stark farmhouse ale brygd med grönt te. Som ni kan se på bilden har den en något grön ton också, väldigt udda färg på en öl. Smaken är också något oväntad med en tydlig ton av krusbär och citrusskal. Mycket frisk och fin, den spelar på en lätt syra och är i nästan total avsaknad av sötma och beska. En av kvällens bästa öl. BBB Pop var även den ganska udda med en del vitpeppar och vingummi. En svår öl att sätta fingret på.

Vi plockade sedan fram ett mixpack, det nya IPA is Dead från Brewdog, som kommer på Systembolaget i början av juni. Vi var överens om att det var bättre än det förra fyrpacket med singlehop-IPA, framförallt på grund av bättre grundöl. Challenger var dock ganska tråkig, en lång beska men med alldeles för lite arom för att bli riktigt intressant. Allra bäst var Motueka som hade ett imponerande djup i aromen för att bara vara en humlesort. Mycket god med appenzeller till!

Vid San Francisco Beer Week hade Mattias passat på att byta till sig Wilco Tango Foxtrot (WTF) från Lagunitas. Inte riktigt röd, inte riktigt svart, säger etiketten. Något slags mellanting mellan brown ale och IPA kan man kanske kalla det. Den visade upp en riktigt komplex maltkaraktär som passade bra till flera olika ostar. Särskilt mycket humle var det dock inte så vi försökte väga upp det genom att öppna en trippel-IPA, nämligen Brewdog Anarchist Alchemist på hela 14%. Visade sig dock att det var sötman från malten och alkoholen som dominerade denna och även om det fanns en hel del fruktig humle var det knappast någon humlekick. Har man inte värmt upp smaklökarna med något innan kan jag också tänka mig att den kan kännas ganska spritig. Vi avslutatde provningen med Bear Republic Big Bear Stout och 8 Wired iStout, där den senare var bäst men ingen av dem stack ut åt något håll.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar