Lagringsexperiment: Nögne Ö Imperial Stout

, , 4 kommentarer
Det var dags att rota lite i ölkällaren igen. Nögne Ö Imperial Stout har stått där länge nu och då jag druckit den relativt färsk och med dryga året på nacken så tyckte jag det var lämpligt att öppna den flaska som jag hade som är 3,5 år gammal. De två jag druckit tidigare var från samma batch (452), som brygdes 2009-10-10. Som ni kan se på bilden var alltså kvällens flaska brygd ett år tidigare än dessa.

Jag minns väl att jag tyckte att den som färsk hade en skön råhet med mycket kaffe och choklad samt en lätt rökton, och att den lite äldre hade utvecklat en fruktighet men också en ton av hostmedicin. Den utvecklingen såg jag inte som helt positiv så jag var lite spänd på att se hur denna flaska blivit med åren. Just hostmedicinsmaken var jag lite rädd för då jag inte alls gillar den.

Lyckligtvis fanns det inga sådana toner alls nu. Tyvärr hade den också tappat ganska mycket intensitet med åren. Särskilt kaffesmakerna har försvunnit väldigt mycket och gett plats åt en nedstämd ton av frukt och en lätt gummiton. Efterhand kommer en dov smak av mörk, bitter choklad att dominera smakprofilen. En ytterst lätt madeirisering finns att hitta om man letar lite men den tillför inte särskilt mycket.

Nej, den här ölen tycker jag är bäst inom ett år från bryggning. Även om den inte har blivit direkt dålig nu så har det som gjorde den så bra försvunnit med tiden.

4 kommentarer:

 1. Tycker det är skönt att någon vågar "såga" lagringsexperimenten. Det blir gärna så mycket "det här ska sparas" precis överallt (inga nämnda, inga glömda), ju äldre desto bättre osv. Yada yada, subjektivt sett så tycker jag att lagring är bra, i rimliga proportioner. Men nu är det som om folk köper öl och hoppar över steget att faktiskt prova, bara för att kunna spara. Sluta hetsa, jag vill inte ha en tre år gammal DIPA bara för att den är "lagrad" (hej "Nya tröls". Det vill ni inte heller, så lägg band på er //ursäkta utbrottet på din blogg Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns definitivt en övertro på lagring av öl, särskilt med en ölstil som imperial stout som i min erfarenhet endast i undantagsfall vinner på längre lagring. Jag började lagra öl med inställingen att det var just ett experiment för att se vad jag gillade för lagrade öl. Nuförtiden är jag nog mycket mer selektiv när jag lägger flaskor på lagring.

   Radera
 2. Jätte interessant Johan - jag ser väl ingen poeng i att fråga hur den har varit lagrad (temperatur och så) för det vet jag du har koll på. Vore interessant att höra vad bryggeriet själva säger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja, lagringsförhållandena glömde jag att nämna. Visst har flaskan lagrats mörkt och under en stabil sval temperatur sen jag köpte den, men den har bara varit i min ägo i två år. Så hur den lagrats de första 1,5 åren i sitt liv vet jag ju inte (den köptes på De Bierkoning i Amsterdam).

   Radera