Kornvin vs druvvin till älgstek

, , 7 kommentarer
Coca Cola-marinerad älgstek kanske låter som ett aprilskämt för vissa, men det är det faktiskt inte. Istället var det vad som bjöds till middag igår när jag och tjejen åkte hem till mina föräldrar. Det är en rätt som min mormor brukar göra och som alltid tagits emot med jubel från mig, men nu var det längesen sist jag åt det. En sådan midag kräver förstås något gott i glasen också. Medan mamma korkade upp en flaska rödvin gick jag ner till mitt ölförråd för att hitta något att dela med pappa till maten. Efter en stunds rotande bland imperial stouts, trappistöl och barley wines så föll valet på Old Mephisto. Vinet som korkats upp var en flaska Zenato Valpolicella och jag såg förstås en utmärkt möjlighet att pröva öl mot vin till maten. Det ska väl erkännas att någon mer vinkunnig kanske inte hade valt just detta vin till en älgstek, men helt off är det verkligen inte heller.

Coca Cola-marinering i sig är väl inget som är särskilt unikt men receptet vi använder är lite av ett familjerecept och faktiskt inte något jag tänker skriva ut på bloggen. En del saker måste man ju få hålla inom familjen, särskilt när det kommer till matlagningstraditioner.

Till älgsteken serverades en sås gjord på marinaden/skyn, kvittengelé, kokt potatis och sallad. Vinets fyllighet matchade maten väl och dess fruktiga och kryddiga toner passade mycket väl till maten. Fast det var något som saknades, och när man provade ölet till maten så blev det uppenbart vad det var. Ölet hade nämligen det vinet saknade, uppfriskande kvaliteter i form av kolsyra och en lätt humletouch. Sötman från gelén smälte rakt in i ölet som även det hade en perfekt avvägd fyllighet för att matcha maten. Karamelltonerna i ölet hittade hem i både sås och kött och så var det förstås det där med kolsyran som befriade smaklökarna och lät dem få känna all mat och dryck. En utmärkt kombination av mat och dryck!

7 kommentarer:

 1. Jag vill inte va sån men det där är inte det bästa vinet till maten medans ölet är ett riktigt bra val. En rioja hade nog suttit bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller en amarone kanske. Jag påpekade ju också i texten att det kanske inte var det bästa valet. Vad som kanske inte framgick var att ingen hade köpt vinet specifikt till rätten utan det var bara ett vin som råkade finnas hemma. Det stod mellan den flaskan eller Masi Campofiorin och då tycker åtminstone jag att det här var ett något bätre alternativ.

   Radera
 2. Bra konstaterande att det inte var rätt vin till den maten :) Dom gånger jag har testat både öl och vin (BRA vin) till sån typ av mat så är det tyvärr allt som oftast som vinet vinner över ölet. Jag är ju dock både vin och ölnörd så det kanske inte räknas i dom här sammanhangen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du plocka fram ett vin som passade ännu bättre till den maten än Old Mephisto så dricker jag det med glädje till :)

   Radera
 3. Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes vore nog inte så dum :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert, men då snackar vi ju helt plötsligt en heeelt annan prisklass också ;)

   Radera
 4. Ja fast pris är väl sekundärt när det kommer till njutning :)
  finns ju ett knippe andra bra viner runt 200 spänn som skulle sitta som pitten i greta med älgsteken också dock. Får ta en öl/vin-middag framöver.

  SvaraRadera