Öl och mat med UNT på besök

, , 2 kommentarer
I eftermiddags kom en reporter, en fotograf och en praktikant från Uppsala Nya Tidning på besök för att göra ett litet reportage om öl och mat. Konceptet gick ut på att jag fick välja tre av mina favoritöl på Systembolaget, gärna med en vårig touch, och sedan välja ut en varsin maträtt att para ihop med ölen. Och laga maten såklart. Att laga mat och skriva om det här på bloggen är en sak, att laga mat som andra ska komma hit och skriva om känns lite annorlunda. Dessutom skulle alla tre maträtter bli klara ungefär samtidigt och tajmas in ganska väl. Lite förhandsplanering, ett väl tilltagat tidsschema och noggranna förberedelser löste dock mycket av den biffen.

De tre ölen jag valde ut var Hoegaarden, Brewdog Punk IPA och Flying Dog Gonzo. Till witbieren beslutade jag mig för att laga en riktig gammal favoriträtt, mexikansk bön- och tomatsoppa. Fast jag twistade till den lite genom att späda den med Hoegaarden istället för vatten, vilket verkligen gav ett bra resultat. Det gjorde att konsistensen blev bättre utan att smaken späddes ut för mycket. Till Punken gjorde jag hemgjorda hamburgare med cheddar och bacon samt hemgjorda pommes. Det blev också min sena lunch när tidningsfolket åkte vidare och ja, det är bara så himla gott. En saftig burgare är svårslagen! I och med att soppan kan serveras som förrätt kände jag att det vore kul att avsluta med en efterrätt så att det blev något av en trerätters. Jag funderade lite på att göra imperial kladdkaka men till slut föll valet på att göra glass och då självklart min favoritsmak über alles - cookies & cream. Lyxade till det lite med att göra den med vaniljstång och det gör verkligen skillnad, även när man, som nu, sätter en rätt kraftig smaksättning på grundglassen. Glass och imperial stout/porter är en mycket svårslagen kombination för mig och det gick hem hos tidningsfolket också.

Eftersom jag hade fullt upp med att få klart all mat i tid så hade jag inte tid att ta några egna bilder, men jag vill lova att fotografen från UNT inte lät avtryckarfingret vila. Jag ska höra om det är möjligt att få ta del av några bilder från dagen. Pga ledigheter kommer det dröja ett tag innan artikeln om detta hamnar i tidningen men när den kommer jag antingen scanna in den eller posta en länk till en webartikel. Det var jäkligt kul att pladdra på om öl och mat och det ska bli spännade att se vad det mynnar ut i för artikel. Det räcker väl egentligen med att en enda läsare får för sig att prova något hantverksbryggt istället för den gamla vanliga burklagern så är jag nöjd. Fast det är klart, förhoppningsvis lyckas man vända om några fler än en.

2 kommentarer:

  1. Intressant provning. Kommer denna artikel läggas upp på unt.se? Hojta gärna till i sånt fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det men jag vet faktiskt inte. Kommer den inte på nätet ska jag se om jag kan scanna in från papperstidningen.

      Radera