Öl på frukostbordet med ölmüsli

, , 1 kommentar
Såhär på morgonkvisten passar det ju bra med ett inlägg om frukost. Öl är ju inget man vanligtvis dricker vid frukost, men det finns andra sätt att inkorporera allas vår favoritdryck i dagens första mål. Jag har ju tidigare bakat bröd med öl och nu är det dags att pröva ölmüsli. Sen drygt tre år tillbaka så gör jag, för det mesta i alla fall, min egen müsli. Om det blir billigare än att köpa färdig müsli vet jag faktiskt inte, men man kan "designa" den precis så som man vill ha den. Jag gör en ganska enkel variant där man kramar in lite vatten och olja i en grynblandning för att sedan rosta i ugnen. Sist jag gjorde en ny sats müsli så slog det mig att man kanske kunde använda öl istället för vatten, så när det nu var dags att göra en ny omgång så prövade jag såklart det.
Ölvalet föll på en weissbier, då jag ville att ölet skulle bidra med en fruktig och brödig smak till müslin men samtidigt ha väldigt låg beska. När man rostar müslin förångas ju vätskan och beskan kan då koncentreras och bli obehaglig, så håll er till öl med låg beska. I och med att man uppnår en rostad smak själv så tyckte jag dessutom det kändes överflödigt att ha en rostig öl. Till och med riskabelt, då jag misstänker att det blir för mycket rostsmak med en rostad öl. Jag kanske ska prova nästa gång ändå, för experimentets skull om inte annat.

Min största oro var att weissbieren inte skulle märkas i den färdiga müslin, men det blev märkbar skillnad på den här müslin jämfört med när jag använt vatten. Fruktigheten från ölen slår igenom och spannmålssmaken lyfts ännu mer. Grundmüslin får mer karaktär och djup i smaken helt enkelt. Ju mer lullull i form av torkad frukt och annat man blandar i efteråt, desto mindre kommer det märkas i slutprodukten förstås, men jag använder inte så mycket sådant. När man använt ölen i müslin är ju dessutom större delen av flaskan kvar, så det räcker gott och väl till ett glas öl till middagen också.

Jag gör alltid min müsli lite på fri hand och har i en stor del havregryn, en liten del rågflingor, en mindre del solroskärnor och en ännu mindre del pumpakärnor (de är dels smakrika och dels dyra). Jag toppar med en ganska bra dos kokosflingor samt eventuellt några matskedar socker. Man kan även ha i vetekli, linfrön och liknande fiberberikande saker. Blanda runt allt detta med händerna och skvätt sedan på rapsolja och öl/vatten. I grova drag brukar jag ha ungefär 2-2,5 liter torra ingredienser och hälla på ½ dl rapsolja och 2 dl öl/vatten. Krama in vätskan ordentligt i grynen och sprid sedan ut allt i ett jämnt lager på en plåt. Har man en fin plåt brukar man inte behöva använda bakplåtspapper.

Rosta ganska högt upp i ugnen på 200 grader tills grynen torkat och fått önskad grad av rostning. Det brukar ta omkring 30-40- minuter totalt för mig, men det beror mycket på hur mycket vätska man använt och hur stor sats man gör. Man måste ta ut plåten med jämna mellanrum för att röra runt så det inte blir bränt på ytan och fuktigt under. Jag brukar låta det gå 10-12 minuter mellan de första två gångerna för att sedan köra femminutersomgångar, men även detta beror på hur mycket du gör och hur mycket vätska det är i. Om man vill ha nötter i så tycker jag det är bäst att lägga i de i slutet av rostningen då de rostas betydligt fortare än den övriga müslin.

När müslin är färdigrostat så låter man den kallna i plåten. Sedan blandar man med de övriga ingredienser man vill ha som inte ska rostas. Man kan ha sådant som russin, torkad papaya, torkad ananas, torkad cantaloupe, bananchips, rispuffar, cornflakes, strödadlar, torkat äpple osv osv. Smak och fantasi sätter gränserna. Personligen brukar jag nöja mig med russin och någon mer torkad frukt, som varierar mellan gångerna. Förvara torrt och njut med yoghurt på morgonen.

1 kommentar:

  1. Jag missade att du ville ha in förslag på öl till frukosten. Lessen att jag länkar men jag orkar inte skriva om. Risgrynsgröt och porter
    http://gronahuset.wordpress.com/2008/12/23/annorlunda-och-definitivt-mera-vuxen-smak-pa-det-hela/

    /Uffe

    SvaraRadera