Mer ölfrukost: Veteölsgröt

, , 2 kommentarer
Det var år och dar sen jag gjorde gröt sist, men när jag började fundera på vad jag kunde göra med den öl som blev över från müslirostningen häromdagen så fastnade jag för idén att pröva att göra gröt med öl istället för vatten. Sagt och gjort, jag slog till. Havregrynen tog slut när jag gjorde müsli, så det fick bli rågflingegryt. Tillagas precis som vanligt, fast med öl istället för vatten alltså, samt en gnutta socker för att försöka väga upp den lilla bitterhet som finns i ölet trots allt.

Resultatet blev...intressant. Jag ska inte gå så långt som att säga att det blev bara bra, för det blev det inte. Bitterheten slår nämligen igenom precis så mycket att det blir lite irriterande. Dock slår också veteölets karaktäristiska banansmak igenom och blir en väldigt trevlig "kryddning" på gröten. Jag funderar lite på om det hade blivit bättre med en filtrerad veteöl, det känns som att kokt jäst bidrar till den mindre angenäma delen av smaken. Nåja, ett intressant experiment var det i alla fall. Det får nog återigen dröja några år till nästa portion gröt, med eller utan öl.

2 kommentarer:

  1. Finns det inte spontanjäst youghurt...?

    SvaraRadera
  2. Råggröt med ölsmak??? Brrrrr! Jag är imponerad över att du överhuvudtaget vågade smaka på den. :-)

    SvaraRadera