Liiite mer info om lokalbeställningen

, , 2 kommentarer
Frågorna är fortfarande många och svaren få kring lokalbeställningsfunktionen. Jag har varit i kontakt med Systembolagets presschef och fått några svar, och fler är förhoppningsvis på väg. Jag vill redan nu delge några av de viktigare saker som sagts hittils i vår kommunikation.

Det kanske allra viktigaste är att påpeka att trots att det är över 160 olika produkter som nu blivit tillgängliga och bara 11 produkter, varav 10 öl, inte föll inom ramarna för deras definition av lokalt och småskaligt producerat, så vill de kunna utveckla och förbättra funktionen ytterligare. Här tycker jag att man måste se det positiva. Jag vill tro och hoppas på att det här bara är början på en tjänst som kommer att bli mycket bättre i framtiden.

Tillbaka till nutiden så är det alltså tio öl som inte har stämt in på de kriterier för lokalt och småskaligt producerat som de har satt ut. Enligt uppgifter från Helsingborgs Bryggeri är fyra av dessa tio öl från deras bryggeri. Den som har hängt med lite har förstås märkt att det är fler än sex öl, utöver de fyra från Helsingborg, som inte går att beställa styckvis och detta har jag inte fått svar på än men min egen gissning är att detta beror på att dessa bryggerier helt enkelt inte har ansökt om att deras öl ska vara med i systemet.

Jag kan förvisso tycka att det är ganska märkligt att man väljer att definiera småskalighet utifrån försäljning och spridning snarare än produktionsvolym, vilket för mig känns mycket mer naturligt att basera en sådan definition på. Å andra sidan tcker jag att man ska komma ihåg att man måste alltid dra en gräns någonstans och det kommer alltid att stå någon på fel sida av den gränsen, vilket gör att det alltid kommer finnas de som är upprörda över att gränsen dragits just där.

En anledning till att Systembolaget tagit lite tid på sig med kommunikation kring detta är att de först ville ligga lågt precis i början för att kvalitetssäkra och att de sedan blev lite försenade med kommunikationen på grund av all den kritik som dykt upp på framförallt olika bloggar, som gjorde att de fick tänka om.

Det kvarstår förstås fler frågor och jag hoppas kunna komma med svar på dem snart.

2 kommentarer:

 1. Eftersom vi på Ocean har 3 för bra säljande produkter och Ängö 2 (?) så står tre bryggerier för merparten av dessa 10 för bra säljande produkter.

  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns ju lite märkligt men å andra sidan betyder väl det att ni tillhör Sveriges bäst säljande lokala bryggerier? Man får se det positiva i det.

   Som jag har tolkat en del kommentarer från Systembolagets håll så öppnar man för att vidga definitionen längre fram när systemet är inkört, men att man just nu "håller tillbaka" lite för att kvalitetssäkra systemet först.

   Radera