Nerbantad lokal beställning igång på Systembolaget

, , 4 kommentarer
Idag körde Systembolaget igång med beställningen av lokala varor till vilken butik som helst. Dock gäller det inte alla varor som finns i producentens lokala butiker, utan endast de som säljer under en viss gräns samt inte har fått spridning i över 60 butiker. Öl som säljer bra omfattas alltså inte. Så som jag tolkar det riskerar också varor att bli av med sin beställningsmöjlighet om de blivit beställda till fler än 60 olika butiker. Det hela känns ganska märkligt, och extremt nerbantat mot vad man tidigare sagt att man ska införa. Jag var en av dem som verkligen hoppades att den här funktionen skulle bli så bra som den kunde vara så jag är lite besviken just nu.

Nåväl, man får väl passa på medan det går i alla fall. Om det står "Varan kan endast beställas till vissa butiker." så går varan, föga förvånande, inte att beställa till alla butiker. Saknas den texten, och om det inte står något om kollikrav så går den att beställa styckvis till alla butiker (förutsatt att den går att beställa alls förstås).

Här är några svenska bryggerier som jag har hittat möjligheten att beställa ifrån:
Eskilstuna Ölkultur
Grebbestad
Kallholmen
Nils Oscar
Ocean
Qvänum
Skebo
Strömsholm

Minst en öl från varje listat bryggeri ska gå att beställa. Alla öl från dessa bryggerier går dock inte att beställa. I och med att vissa öl från ett bryggeri kan gå att beställa medan det samtidigt kan vara vissa andra öl från samma bryggeri som inte går att beställa, samt att det inte finns något sätt att söka på detta ännu vad jag har sett, verkar man behöva klicka sig igenom alla öl man vill kolla upp. Notera också att det verkar som att bryggerierna behöver anmäla sina produkter för att vara med i tjänsten så det kan vara fler som tillkommer allteftersom.

4 kommentarer:

 1. Alltid något men jag är minst sagt besviken på Systembolaget och deras "hittepå" om att vissa "säljer för bra lokalt".

  SvaraRadera
 2. Nils Oscar gick att beställa enstaka flaskor från redan i februari (IS och BW åtminstone), så det har nog inte så mycket med det här att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, men jag tycker det är värt att nämna dem nu ändå. Alla kanske inte visste att de gick att beställa styckvis från även sedan tidigare :)

   Radera
 3. Sant att det är bra att nämna Nils Oscar då många säkert inte vet att de går att beställa styckvis men faktum är att det har gått att beställa styckvis från NO i flera år nu. Privatimporterade bland annat Årgångsjulöl därifrån för 2 år sedan.

  SvaraRadera