Påsköl och pizza

, , 1 kommentar
I eftermiddags blev det en snabbvisit till Stockholm för ett möte mellan Skandinaviska Ölskribenters Förening och representanter för Systembolaget. Det hela gick mycket bra, ja, över förväntan till och med. Mer om det kommer säkert synas via föreningen i en nära framtid. Det jag egentligen vill komma till är att det hela ställde till det lite med min matplanering, så väl tillbaka i Uppsala beslutade jag mig för att det fick bli något från lokala pizzerian till middag. Det blev väl visserligen ett par pizzaslice i Kalifornien i vintras, men förutom det kan jag inte komma ihåg att jag köpt pizza sedan någon gång tidigt i höstas. Ett par hemmagjorda har det blivit, men det är ju inte riktigt samma sak tycker jag. Ikväll var det i varje fal värt det.

Till pizzan valde jag två av de nysläppta påskölen, som dessutom var två nybekantingar för i år. Dels Oxymoron Black IPA från Mohawk som slipat till den något oputsade svart-IPAn från förra årets påsksläpp och dels Raasted Forår, ett våröl från bryggeriet med den ständigt leende Martin Jensen. Nu har ju dock Martin Jensen blivit uppsagd från sin tjänst sedan Raasted fusionerade med Randers, men vad jag har förstått upphör hans anställning först i maj. Så jag tänkte att hans glädje nog hade hunnit sprida sig till denna öl också. Rätt gissat! Det är en lättsam amerikansk pale ale som riktigt spritter av vårkänslor, förmedlade av cascade och amarillo. Den lätta brödigheten bygger en smakbrygga till pizzans botten, så att den amerikanska humlen kan hoppa över och leka med löken och salamin på min pizza. Livfull nog att åtminstone i sinnet lätta på fetthalten, som säkert drar mot tvåsiffrigt och är större än att jag ska vilja känna till den.

Oxymoron är en positivt överraskning då jag blev något besviken på förra årets svarta påsk-IPA från Mohawk. Då kändes den kärv och utan harmoni mellan humle och malt, i år är den övergången mjuk och munkänslan är skönt rivig utan att bli just kärv. Mr Mohawk, Stefan Gustavsson, har använt en uppsjö av såväl malt- som humlesorter för att uppnå detta och det lär ha varit ett evigt invägande vid bryggningen av denna öl. Det uppskattar man dock när man dricker den. Exakt hur det går till har jag inte lyckats analysera helt och hållet, men den fungerade riktigt bra till de sista pizzabitarna som var kvar när den hamnade i glaset.

Vilka påsköl tycker du har varit bäst i år? Och vilken av dem dricker du helst till din favoritpizza?

1 kommentar:

  1. Raasted Foröl är ett perfekt matöl när man vill ha välhumlat :)

    Inte så mkt maltsötma utan det slinker lätt ned stora klunkar utan att det känns som ett tungt öl trots sin stora smak. Funkar riktigt bra till thaimat!

    SvaraRadera