Sigtuna Easter IPA vs East Coast IPA

, , 2 kommentarer
På senaste tiden har det varit en del snack om Sigtuna och deras IPA. East Coast IPA har upprepade gånger bekräftats vara Summer IPA med nytt namn men har enligt många inte hållt samma kvalitet. Å andra sidan har jag också hört att det är same same but different så att säga, så jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Easter IPA i sin tur beskrivs som ett syskon till East Coast, och ska innehålla chinookhumle vilket East Coast saknar. Jag blev i alla fall lite nyfiken och provade dem sida vid sida för att försöka lista ut hur stor smakskillnad det egentligen var.

Smakskillnad var det verkligen, men jag vågar påstå att det inte (bara) har med chinooken att göra. Båda ölen har förvånansvärt låg kolsyra, men Easter IPA är nästan platt. Dessutom är det en stor skillnad i beskan, där Easter IPA har en låg beska medan East Coast IPA sitter tryggt på en rejäl beska som känns från gommen ända fram till framtänderna. Easter IPA är överlag väldigt platt och slätstruken i smaken och tillsammans med den närmast frånvarande kolsyran undrar jag om något gått snett med min flaska. Betydligt mer smak och karaktär är det i East Coast som är stabil  utan att sticka ut, dock har den lite felsmaker, främst i form av kokta grönsaker. Det är inte i närheten av lika bra som Summer IPA var. Smällar man får ta när man kör in ett nytt bryggverk antar jag, och förhoppningsvis blir det bättre med tiden. En spännande detalj är att det dök upp en tydlig ton av salmiak och kaffeböna i East Coast när den fått stå ett tag.

Någon som har provat deras Easter Ale än? Jag har hört att den är baserad på höstens Harvest Ale, dock har det varken blivit dementerat eller bekräftat av någon på bryggeriet. Alkoholhalterna är ju olika, så precis samma lär det inte vara.

2 kommentarer:

  1. Jag har provat Easter Ale och tyckte den var trevlig. Lite tunn, visst, men trevlig med en trevlig toffeesötma och precis lagom diacetyl. Bra bordsöl.

    SvaraRadera
  2. provat easter ale. håller med föregående. ok, men klen. svårligen prisvärd.

    SvaraRadera