Porterstekens tips för Beer Expo

, , Inga kommentarer
På lördag är det äntligen dags för festival igen och då vill man ju gärna komma förberedd. Linköping Beer Expo huserar i år i Tornet som bara ligger några hundra meter norrut från Linköping C så transporten är i alla fall löst på ett enkelt sätt - bara att knata. Kom ihåg att ta med gott om kontanter och att ha sköna skor som man orkar stå upp i några timmar i. Vatten är förstås bra att dricka både före och under festivalen. Men nog snackat om sådant, låt oss prata om öl att prova istället.

Jag tycker att det är väldigt roligt att gå runt på en festival utan att ha alltför många måsten, men några små tips på öl som jag tänker passa på att prova har jag i alla fall skrapat ihop. En av de roligare i min mening är Ängö Qlean, en variant på deras lager Alla Tiders Ängöl som bryggts med ultrarent vatten. Jag älskar såna här små experiment och ser framemot att prova den bredvid den vanliga Alla Tiders Ängöl för att se om det blir någon skillnad. Oppigårds har med sig en helt ny DIPA, som enligt dem själva togs fram efter de nya erfarenheterna från bryggningen av Drakens DIPA. Det är upplagt för att vara riktigt bra! Man kan också ta sig ett smakprov på årets sommaröl från Dalabryggeriet.

Grabbarna på Brekeriet, som gjorde sin festivalpremiär just på Linköping Beer Expo förra året, har utökat portföljen med fler öl från Abbaye des Rocs. Nämligen Grand Cru samt Montagnarde Ambree och Altitude 6. Med tanke på hur hög kvalitet bryggeriet håller så rekommenderar jag att man smakar någon av dessa, och har man inte druckit deras Brune innan så är det också läge nu. Det är ett öl i världsklass! Glöm heller inte deras cidrar, jag kan nästan garantera att den som provar dem blir positivt överraskad. Om vi ändå håller oss till belgiska ölstilar så kommer Slottskällan att ta med sig den återupplivade Kloster, som bryggts igen för första gången sen 2008.

Amager har gjort två nya fatlagringar (rödvin och Stranahan) på sin moderna klassiker Hr Frederiksen, och dessa två har premiär i Linköping. Självklart är det i Elixir Wines monter man kan prova dem, tillsammans med mycket annat gott från Danmark och Norge. När man ändå är där är det läge att kolla in nya danska bryggeriet Stronzo som varit omtalade för sin aggressiva marknadsföring. Håller de upp till vad de lovat? Det kan du avgöra själv på lördag. Vill man ha mer danskt så glider man över till TWC som har flera spännande öl från Det Lille Bryggeri och Xbeeriment, men kanske mest spännande av allt i deras uppställning är en sällsynt chans att prova öl från The Worlds Smallest Brewery.


Hos Wicked Wine får man chansen att prova Philthy Phils APA, som annars bara finns på Texas Longhorn. Passa även på att prova BA Gonzo och Kujo Imperial Coffee Stout när du ändå är där. VilleValla Pub, som lär vara Linköpings bästa studentpub på ölsidan, ställer ut och huserar både Brill och Great Brands i sin monter. All anledning att ta sig förbi där alltså. Väl där tycker jag att man ska passa på att smaka nya samarbetsölet Russian Roulette från Omnipollo och Evil Twin samt imperial stouten Black Metal från Texasbryggeriet Jester King. När drack du mikroöl från Texas senast? Nä, just det, trodde väl det. Dessutom har den en av världens snyggaste etiketter. Värd att spana in bara därför alltså.

Sen finns det säkerligen flera guldkorn att hitta hos de som ännu inte har lagt upp några öllistor. Det är till exempel en bra chans att prova öl från Sveriges internationellt mest kända bryggeri Närke, som ställer ut på Beer Expo igen. Vågar man hoppas på att nya årgången av Kaggen har blivit klar?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar