Hemburgare med nysläppta lageröl

, , Inga kommentarer
Hemgjorda hamburgare har jag skrivit om förut, men jäklarns vad gott det kan bli. Jag tycker mig ha förfinat tekniken lite sen sist också. För att få bättre konsistens på hamburgaren så undviker jag att bearbeta köttfärsen i möjligaste mån. Ta en bit köttfärs direkt från förpackningen och platta försiktigt ut den till önskad storlek (och kom ihåg att den krymper i pannan) utan att mosa ihop köttfärsen innan. På så sätt binds inte köttfärsen ihop och blir mycket angenämare att bita i.

Pommes fritesen kan man med fördel fritera i två omgångar. Kör de först en stund innan du börjar tillaga hamburgaren, ta upp och lägg på hushållspapper och låt ligga medan du förbereder hamburgaren. Fritera sedan klart dem när du steker hamburgaren. På detta vis tycker jag att det är lättare att få en krispig yta och perfekt tuggmotstånd i mitten.

Så till ölen. Den här gången skippade jag att ha bacon på burgaren och gick på något lättare öl. Hamburgare kändes som ett perfekt test för några av de nya ölen från vårsläppet, så jag körde på kellerbieren och Melleruds Vårpilsner. Kellerbieren passade mycket bra, precis den törstsläckare som jag gärna vill ha till en hamburgare och salta pommes frites, men samtidigt med fina band till hamburgerbrödet och en massa subtila små länkar till hamburgaren. Gottigott! Vårpilsnern var en överraskning för mig, en riktigt ren och fin lager med en typisk bra dos kontinental humle. En riktig törstsläckare utan att bli tråkig eller ha några felsmaker, och till ett trevligt pris. Prisaspekten gäller för övrigt även kellerbieren. Jag kommer nog att köpa några fler av de bägge. Hursom, en bra lager gör sällan bort sig i matsammanhang, och till en hamburgare är det kanske inte heller så lätt att misslyckas så ni kan ju gissa att den gick hem som törstsläckare även här. Med ost på burgaren och friterad potatis så är det ju ändå rätt trevligt med något som lyfter undan fettet och sköljer rent med en eftersmak av humle.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar