Minimegaprovning

, , Inga kommentarer

Zombie Dust från Three Floyds har ganska länge varit en öl som jag suktat efter. Det här hade Sebastian från BeerSwedenForum snappat upp och när vi sprang in i varandra på O'Connors "efterfest" efter ölprovningen med Omnipollo och To Öl föreslog han att vi skulle sätta ihop en provning där han tog med just Zombie Dust. Jag var förstås inte sen att nappa på det. Eftersom det bara var vi två bestämde vi oss för att hålla oss till att ta med två öl vardera, men välja något mer svåråtkomliga och spännande öl.

Till slut föll Sebastians val för andraöl på Pannepot Reserva 2009 medan jag valde att bidra med Russian River Redemption och Rodenbach Vin de Cereale. Efter att jag hade spottat ut närmare 40 smakprov på offertprovningen hos Systembolaget tidigare under dagen i torsdags kände jag att det var dags att få ner lite öl i magen också och den här minimegaprovningen lämnade mig inte besviken. Vi började med Redemption som är en belgisk blonde och att Russian River ligger bakom är väl mer speciellt än ölet i sig kanske. En mycket frisk och trevlig smak med en fräschör som påminde mig om Westmalle Extra. Riktigt välgjort öl!

Zombie Dust hade Sebastian fått tag på via en trade och det rör sig om en amerikansk pale ale, på gränsen till IPA kanske, som endast är humlad med citra. Otroligt trevlig fruktighet i en mycket väl avvägd öl. Man blev lite sugen på att flytta till Munster, eller åtminstone boka en resa till Chicago så att man kan svänga förbi Three Floyds. Rodenbach Vin de Cereale var en av mina absoluta favoritöl när jag provade den för ett drygt år sedan och den ligger kvar där uppe även efter denna provning. Det är en mystisk mix mellan suröl och barley wine som på förhand kan låta märklig men som man bara tänker "aha" efter att ha smakat och insett att kombon funkar. Körsbörs, marsipan och syrlighet slår sig ihop med karamellsötma och kakor och levererar en komplex och intensiv smakupplevelse. Helt enkelt toppklass!

Till sist plockade vi fram Pannepot Reserva, som hade betydligt tydligare fatsmaker än vad jag mindes från att provat den tidigare. I början av smaken påminner den mycket om en fatlagrad imperial stout, för att sedan dra iväg till sina kryddor och rediga fruktighet. Kroppen är så stor att man nästan kan börja dra "din mamma"-skämt om den. Återigen en intensiv smakupplevelse i världsklass! Efter två timmars provande och ölsnackande rundade vi av det hela och kände oss riktigt nöjda.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar