Restips till Prag sökes

, , 11 kommentarer
Om fyra veckor barkar det iväg till Prag för en extra lång weekend (torsdag-tisdag) och eftersom jag gillar att planera saker börjar det redan rycka lite i fingrarna. Jag har visserligen varit i Prag två gånger, men det var 18 respektive 17 år sen och jag minns inte sådär jättemycket av det besöket. Fast ölintresserad var jag redan då, det finns en bild på mig som liten parvel på ett café på vägen upp mot något slott eller fästning där jag sitter och halsar ur en halvlitersflaska med alkoholfri öl. Redan då minsann.

Eftersom jag åker dit med min flickvän ska det hinnas med mer än bara ölrelaterade saker. Vi har redan planerat in en tur till Plzen med besök på Pilsner Urquell och i Prag har jag förstått att Zly Casy, både baren och butiken, hör till ölhöjdpunkterna, men längre än så har jag inte kommit. Man kommer ju förstås inte behöva gå törstig i Prag men vi vill gärna undvika turistfällorna. Om det är någon läsare som har tips om Prag, såväl trevliga vattenhål som bra restauranger och andra sevärdheter får ni jättegärna höra av er.

Det finns en del tjeckiska bryggerier som provar modernare ölstilar som t ex IPA och det ska i och för sig bli kul att prova. Det jag ser framemot mest i ölväg är dock att se om jag kan återupptäcka den klassiska tjeckiska pilsnern ordentligt.

11 kommentarer:

  1. kolls med Johan eller Gutav på BA Folkis de var nyss där och hittade lite nytt också

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det tipset Jonas! Får se om jag hinner förbi huvudstaden något innan det bär av bara.

      Radera
  2. Undvik centrala Prag. Översvämmat av turister, särskilt under den tid ni åker. Det är så mycket mer genuint en kortare promenad eller spårvagnstur bort.

    På vanliga pubar gäller generellt att endast ett större märkes portfölj säljs. Det visas normalt på en skylt vid entrén. Pragbryggeriet Staropramen förstås, men även Budvar, Krusovice och Kozel är vanligt. Och så Urquell, som av tjeckerna i allmänhet anses vara bäst. Det brukar erbjudas ett par varianter på fat, motsvarande folk-/mellanöl, stöl samt någon mörkare lager. Glöm IPAs och annat exotiskt förutom möjligen på bryggeripubar.

    Denna artikel/guide verkar intressant, jag känner dock inte till ställena som nämns. Handlar om Tjeckiens svar på britternas real ale. Färskt och opastöriserat:

    http://www.expats.cz/prague/article/czech-food-drink/tank-beer-in-prague/

    SvaraRadera
  3. Här var jag när jag besökte Prag senast, kan jag rekommendera.
    Det är en ölbutik i övre plan och restaurang/pub en trappa ner.
    Deras egen öl var riktigt bra och dom hade bra utbud på annan europeisk öl.

    http://gastroinfo.cz/pivoklub/index.php?content=uvod&lang=eng


    Eller det här kanske. Du får köra lite google översättning :)

    http://www.zlycasy.eu/

    Fatölen:
    http://www.zlycasy.eu/index.php?page=2

    Komplett öllista:
    http://www.zlycasy.eu/index.php?page=6

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, du hade ju redan nämnt Zly Casy. Bortse från den då :)

      Radera
  4. Pivovarsky Klub var helt klart värt ett besök, jag och min tjej var där och åt lunch och drack några öl när vi var där i våras. Trevlig ölbutik på övervåningen (markplan) där man troligen hittar något att köpa. Nedervåningen hade 6 kranar med roterande tjeckiska och tyska öl. Robust och prisvärt käk och riktigt bra öl (som typ överallt i Prag om man undviker turistfällorna). Jag åt pannkakorna med ölsylt till efterrätt och dom var goda!
    http://www.ratebeer.com/p/pivovarsky-klub-prague/7061/

    U Slovanské lípy rekommenderas också varmt, helt unikt ställe. Allt är brunt, högt till tak, belysningen är skum, kvarteret är lite rufft och folk röker inne. Balanseras upp av helt otrolig öl på fat från Kout na sumave (tror jag de heter) till helt otroliga priser. Alla fyra öl från Kout var verkligen suveräna. Prisvärda tilltugg. Köpte med mig ett gäng öl från Kocour härifrån, så kika i kylen.
    Häftigt, skulle absolut gå tillbaka.
    http://www.ratebeer.com/p/u-slovanske-lipy-prague/13952/

    Bäst öl & mat kombo upplevde vi fanns på Kulovy Blesk. Sjukt trevliga lokaler med patina som heter duga. Trevlig personal som verkligen ansträngde sig med sin (ibland bristfälliga) engelska för att kommunicera. Typ 10-15 micro/kvalitetsöl på fat, helt olika de två kvällarna vi var här.
    Höll på att trilla av stolen när vi fick in våra toast med vitlökssmör (KÖP!!!) och smakade på en IPA från Kocour. Snorbilligt.
    http://www.ratebeer.com/p/restaurace-kulovy-blesk-prague/23424/

    Zlý Časy hade ni ju redan bestämt er för, och det gör ni rätt i. Skittrevlig ölbutik och grym ölpub nere i källaren. Skrattretande låga priser. Ett tips kan ju vara att besöka stället två kvällar då fatutbudet byts ut så fort nåt tar slut. Ett annat tips är att be om öl i de minsta glasen, så orkar man lite längre. Tror dom debiterade samma som ett standard större glas men det kostar ju typ 8-15 kr per öl så det är ju inget att knussla om.

    Om ni får för er att besöka Pivovarský Dům så ska ni veta vad ni ger er in på, deras egna "knäpp"-öl är bara smaksatta med essenser och är inte drickbara. Undantaget är deras champagneöl (jag gissar att den är bryggd med champagnejäst eller så, http://beeradvocate.com/beer/profile/4442/50738) som vi faktiskt gillade båda två, speciellt tjejen. Deras pilsner som är helt klart duglig finns även på Pivo Klub.

    Bodde på Clarion Hotel Prague City, trivdes bra, läget kanon, priset vettigt. Stan har grym kollektivtrafik, tog oss överallt dit vi ville utan några som helst problem för typ 30kr om dagen.

    SvaraRadera
  5. De tjeckiska bryggerier jag främst skulle hålla ögonen öppna för är hur som helst Kocour och Matuska, men vi provade typ allt vi inte kände till och minns inte att vi någonsin fick en dålig öl. Fanns mycket bra tyskt och holländskt när vi var där också.

    Vafan Prag, jag vill tillbaka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Nasty för riktigt uttömmande svar om vattenhålen! Det är ju så man blir törstig (och önskar att vi hade mer än 5 kvällar där).

      Radera
  6. En bra sida för att hitta ölställen i olika delar av stan.

    http://www.praguebeergarden.com/

    Prague Beer Museum har 30 olika öl och serverar även dessa i 15cl glas så man kan prova flera.

    http://www.praguebeermuseum.com/images/beer_menu.pdf

    Sen måste man gå på någon klassisk ölpub. Min favorit är Gyllene Tigern (U Zlateho Tygra)på Husova 12. Öppnar 15.00, bra att vara på plats 14.45 om man vill ha en plats. En annan är Den Svarta Oxen (U Cerneho Vola) som ligger uppe vid slottet (en bit förbi) är ett annat favoritställe. En fin text om den puben hittar du här:

    http://globalkitchens.wordpress.com/2009/12/19/pa-olstugan-u-cerneho-vola/

    SvaraRadera
  7. Flera av de ställen jag besökte för ca 5-6 år sedan har redan räknats upp. Men min favorit var det mikrobryggeri som låg upp vid klostret i närheten av slottet. Jag har helt glömt bort namnet men har för mig att man gick upp till slottet sen tog man av vänster längs med åsen. I slutet av området så ligger det en kyrka, inne på den gården ligger två pubar. Den ena säljer 1-liters öl till turister och den andra är ett mikrobryggeri. Tyckte de hade klart bäst öl av de mindre bryggerier jag provade i Prag. Rätt trevlig promenad dessutom

    SvaraRadera
  8. Kostret heter Strahov.
    Du kan maskera besöket som kulturellt. Scener i filmen League of Extraordinary Gentlemen spelades in i klostrets bibliotek. Ur samma bibliotek så stal svenskarna bland annat Djävulsbibeln under 30-åriga kriget.

    Här kan du läsa om dempabeers besök på klostret
    http://dempabeer.blogspot.se/2011/08/mer-om-prag-resan-och-bilder.html

    SvaraRadera