Besök hos Ilkley Brewing - nästa brittiska stjärnan i Sverige

, , Inga kommentarer

Lilla Ilkley ligger vackert placerat mellan böljande gröna kullar, en halvtimmes tågfärd väster om Leeds. Staden har en lång historia och en lång bryggartradition som nu återuppväckts av Ilkley Brewing efter ett hundraårigt uppehåll i stadens bryggande. Sedan fyra år tillbaka förser Ilkley Brewing regionen med förstklassig, handgjord ale och nyligen utökades exporten till att innefatta Sverige. Följ med på ett besök till nästa engelska stjärnskott på den svenska marknaden.

I en liten industrilokal bredvid en kyrkogård just utanför centrum har bryggeriet klämt sig in. Att de lyckats få in två våningar med kontor, ett bryggverk på drygt 3000 liter (80 barrels), sex lagringstankar, kylrum för casks och ett råvaruförråd är smått otroligt, men så är det också trångbott på bryggeriet. Ännu mer förvånande är att de förra året lyckades klämma ur sig 700 000 liter och i år räknar med att öka produktionen till 900 000 liter. Det hela möjliggörs av skiftbryggning och att uppemot 90 % av volymen går till cask. Eftersom ölen lagras färdigt på cask behövs inte lika lång tid på tank.

Det här är i stort sett hela bryggeriet minus kontorsyta

Nästa steg blir att klämma in bland annat en mindre tapplina för egen buteljering och utrustning för att tappa på vanliga fat. Hur de ska få plats är ett mysterium och med ökande efterfrågan både lokalt och på exportmarknaderna kommer det ändå krävas en flytt till större lokaler snart. Då har man ändå redan flyttat en gång sedan starten. För den som gillar jämn könsfördelning i bryggarbranschen är det här ett bryggeri att ge support åt. De har redan en kvinnlig bryggare och personalstyrkan, som nu har växt från sex personer till 14 på bara ett år, ska snart utökas med ytterligare en kvinnlig bryggare.

Grundarna har en bakgrund i fastighetsbranschen men när de i slutet av 00-talet såg att den branschen var på väg utför var de kloka nog att hoppa av det tåget innan det var för sent. Från olika ölfestivaler hade de märkt hur gemytlig ölbranschen var och bestämde sig för att ta en kurs i bryggning. 2009 slog de sedan upp portarna för Ilkley Brewing. Därmed återupplivade man en lång lokal bryggartradition. Det tidigare Ilkley Brewing slog igen omkring det förra sekelskiftet och det var faktiskt en bryggare därifrån som sedan skapade Timothy Taylor’s Landlord, en av de mest klassiska av bitters.

Igenkorkning av nyfyllda casks

Medan man använder modern bryggutrustning har man aktivt valt att behålla en någorlunda manuell process för att få ett öl som är gjort av människor och inte av maskiner. Hantverksöl helt enkelt, och med personlighet dessutom. Man brukade också bjuda in lokalbefolkning på uppskattade bryggeribesök och provsmakningar men med växande efterfrågan har man helt enkelt inte tid längre. Istället anordnar men två årliga små ölfestivaler på gatan utanför bryggeriet för att behålla den lokala förankringen. Nästa år kommer dessutom Tour de France passera genom staden, där cykelsporten är mycket populär, något som man också firar med en liten festival och självklart också ett eget touröl.

I år har man också börjat exportera till Sverige genom Great Brands. I november kommer deras julöl Holy Cow Cranberry Milk Stout till Systembolaget och de batcher som ska skickas till Sverige började bryggas redan i förra veckan. Redan nu kan man dock hitta deras öl på Oliver Twist emellanåt och det kommer dyka upp lite volymer under sensommaren och hösten. Bland annat kommer de skicka en hel batch av sin färskhumlade IPA Green Goddess till Sverige i höst.

Liksom flera andra brittiska bryggerier är Ilkley duktiga på att klämma in mycket smak i öl med låg alkoholhalt. Direkt ur tanken fick jag ett smakprov av Summer, en golden ale på låga 3,6 % som var fullpackad med en djup och härlig maltbas med toner av rostat bröd och en hel massa fruktig humle. Lokalt vatten, brittisk malt och humle från hela världen är deras motto, vilket ger många av deras öl en distinkt brittisk bas men med influenser från många olika bryggartraditioner.

Under andra helgen av Stockholm Beer & Whisky Festival kommer personal från bryggeriet att vara på plats under andra helgen. Leta upp dem (via Great Brands monter) och prata en stund, de är riktigt trevliga killar och tjejer.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar