Tre toppbarer i Edinburgh

, , Inga kommentarer
Fatmeny på The Hanging Bat
Edinburgh är ett perfekt weekendresmål för den som behöver en dos av säckpipor, slott, haggis och bra öl. I detta kluster av gamla stenbyggnader gömmer sig nämligen flera riktigt bra barer med öl från både Skottland och England. Häng med runt stan!

Området kring Grassmarket huserar de allra bästa pubarna i Edinburgh. På sidogatan Victoria Street finner man Bow Bar, ett stenkast från Grassmarket Hotel. Denna lilla pub huserar ett roterande sortiment med några av Storbritanniens bästa mikrobrygder, företrädelsevis på cask, samt en del importer på flaska. Traditionellt inrett och fullt med gammal skotsk breweriana på väggarna har Bow Bar en trevlig atmosfär. Värt minst ett besök!

Ett stenkast bort längs Grassmarket, upp mot Cow Gate och precis bredvid Central Hotel, ligger Brewdog Bar med sin moderna, industriella inredning. Atmosfären är avslappnad trots industrilokalen med betonggolv, otäckt ventilationssystem i taket och nakna stålbalkar. Cask är bannlyst här och istället har man ett dussintal kranar med hälften dedikerat till sina egna öl medan den andra hälften dedikeras åt öl från vänbryggerier i både Storbritannien och övriga världen. Flasksortimentet innehåller förstås också en betydande andel av deras egen öl men också ett imponerande importsortiment. Som svensk kan fatutbudet kännas alltför bekant om man jagar nya öl medan flasksortimentet bör kunna bjuda på något enstaka nytt. I matväg kan man välja mellan tre olika pizzor eller en mättande ost- och köttbräda. De flesta bord är låga och designade för avslappnat häng snarare än att vara bekväma att äta vid.


I den andra änden av Grassmarket ligger The Hanging Bat som på mindre en ett år etablerat ett rykte som Edinburghs bästa pub. I dörren blev jag stoppad av vakten, men bara för att hon ville berätta att det var lite trångt den kvällen och att de bara hade craft beer. Med ett snabbt roterande utbud av 6-7 öl på cask och dubbelt så många på fat, samt ett mycket väl valt flasksortiment, allt med i stort sett bara brittiska bryggerier, är den största utmaningen att bestämma sig för vad man ska dricka. Då kan det vara passande att spendera £11,50 på fem smakprover på tredjedelspint. För ett pund extra får man dessutom behålla glaset. Det extra fina med detta erbjudande är att man istället för att få in en provsmakningsbricka kan få poletter, i form av kapsyler förstås, att lösa in en efter en om man hellre dricker en öl i taget. Eller vill komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Fullständigt lysande system! Puben är uppdelad på markplan samt två halvplan med en något moderniserad variant på klassisk träinredning. Har du bara tid att besöka en pub i Edinburgh, gå till Hanging Bat. Har du tid över, besök detta ställe fler gånger.

Andra mer eller oftast mindre nyttiga saker man skriva upp på sin att-göra-lista under ett besök i Edinburgh är att dricka Irn-Bru, en läsk med tuggummiliknande smak som säljer bättre än Coca Cola i Skottland men förbjudits i USA pga att den innehåller misstänkt cancerogena ämnen, äta Haggis, Neeps and Tatties, alltså haggis med palsternacka och potatis, dricka single malt whisky, äta friterad Mars från en chippy, exempelvis Clam Shell på High Street, köpa en kilt och fascineras över hur precis allting verkar vara byggt i sten. Jag misstänker att det ligger en bra golfbana eller tre i närheten av stan också.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar