När Sculpin kom till Uppsala

, , 2 kommentarer


Bara AleSmith IPA och Bells Two Hearted Ale är bättre, om man ska tro Ratebeer. Sculpin IPA från Ballast Point rankas som världens tredje bästa IPA och nu har den kommit till Sverige, på både fat och flaska. Under onsdagen kopplades fat på vid några av Sveriges bästa ölbarer. Jag kilade ner till Gästrike-Hälsingland nations pub GHuben, en av Uppsalas bästa studentpubar, och tog mig några glas av denna världstrea.

En första sniff och leendet sprider sig genast på läpparna. En mjuk fruktighet letar sig upp i näsborrarna. Score! Första sippen bekräftar intrycken och det är bara att luta sig tillbaka och njuta av vad som känns som Kaliforniskt solsken fångat i ölform.

Smaken har massor av aprikos och persika tillsammans med klassisk västkustsk citrus och en aning nyslaget gräs. God balans trots mycket humle är en av anledningarna till att IPA från amerikanska västkusten fått så gott rykte. Sculpin tar det till perfektion med total balans i varje aspekt av ölen. Riktigt, riktigt bra!

Jag har druckit Sculpin pinfärsk på flaska på plats i Kalifornien och mitt intryck var att fatet höll upp bra trots att det gått tre månader sen det tappades och att det har fått resa över Atlanten. Framförallt kunde man inte känna några direkta tecken på ålder och hade jag inte druckit den färsk hade jag kunnat tro att den var väldigt färsk.

En skara av Uppsalas ölälskare tog sig igenom inte bara ett utan två hela 20-litersfat med Sculpin under kvällen. Stundtals var det närmast glasbrist i baren. Att den bara kostade 55 kr för dryga 30 cl skadade förstås inte. Jag var bland de första som köpte den och jag fick även den sista slatten ur det andra fatet. Däremellan slank det förstås ner några till. Jag brukar vanligtvis variera mig över kvällen men den här gången var det bara en sak som gällde. Sculpin.

2 kommentarer:


  1. Fat äger när det gäller amerikansk IPA. Håller frakten bättre än flaskor. Vansinnigt avundsjuk blir jag.

    Galatea hör ni det, WE WANT MORE! :)

    SvaraRadera
  2. Marcus Kjellander4 juli 2013 kl. 20:36

    Nu får Galatea se till att sälja in Victory At Sea och Sea Monster oxå. En anständig pub bör ju ha åtminstone en av dessa på standardtappen. Det är det minsta man kan begära, tycker jag alltså. :)

    SvaraRadera