Ölrecension: Mohawk Belgian Grand Cru

, , Inga kommentarer
Mr Mohawk har återigen begett sig till De Proef i Belgien för att brygga öl och den här gången är det dessutom en öl i belgisk stil. Belgian Grand Cru ligger precis under tvåsiffrig alkoholhalt på 9,9 % och är kryddad med vanilj och russin.

Det stora skummet är riktigt klistrigt och etsar sig fast på glasets kanter medan det sjunker undan. Den djupt rödbruna vätskan är helt klar och ser mycket inbjudande ut. Doften är tung men inte överväldigande och bjuder på nougat, plommon, dadlar och en touch av vanilj.

Första klara intrycket när man tar en klunk är att ölet är väldigt krämigt och gräddigt med en riktigt len munkänsla. Russinen slår igenom och det påminner inte så lite om en bit nougat med russin i. Vaniljen håller sig mer i bakgrunden, som en nyans som pockar på uppmärksamhet men som kräver lite eftertanke innan man kan placera. Den milda sötman i ölet passar väl in bland smakerna. Alkoholen är nästan farligt väl dold bland ölets silkeslena strykningar mot tunga och gom.

Halvvägs genom ölet plockade jag fram en bit rabarberpaj med smultäcke på kokos och med vaniljsås till. Ölen passade utomordentligt bra till men ändrade också karaktär. Vaniljen lyfts fram mer tillsammans med de fruktigare dragen i ölet som fortfarande har russinen i täten men också ger plats åt en bredare fruktighet. Mycket trevlig kombination!

Det här är överhuvudtaget inte likt något annat av vad Mohawk har släppt tidigare. Faktum är att jag nog inte prövat något annat öl överhuvudtaget som är riktigt som det här. Kryddningen gör det tämligen unikt. Och gott. Det kan nog gå bra att lagra men redan nu har det en mogen smak.

Den här flaskan var ett varuprov

0 kommentarer:

Skicka en kommentar