Bokrecension: Stora Ölboken av Jan-Erik "Janko" Svensson

, , Inga kommentarer
Jan-Erik ”Janko” Svensson är en av Sveriges största ölgurus, om inte den allra största. Om någon förtjänar att döpa sin bok till Stora Ölboken är det han. I detta informativa verk berättas det om öl med en detaljrikedom som jag inte sett hos någon annan svensk ölförfattare.

Med Jankos koncisa språk ryms det, trots många bilder, ohyggligt mycket info på bokens 220 sidor. Istället för att bara presentera de olika bryggartraditionerna förklaras också varför de har uppstått där de har uppstått och varför de skiljer sig åt. Istället för att bara förklara vad som är typiska smaker för olika stilar förklaras också hur dessa smaker uppstår och vilka ämnen som frambringar dem. Janko har inte hållt tillbaka på sina kunskaper.

Här finns inga romantiska utläggningar om varför öl är så bra, varför det är bättre än vin, varför det passar bra till mat eller varför öl är en kulturdryck. Det är full fokus på ölet i sig med dess smak, tillverkning, historia och tradition. Det mesta är faktaspäckat och författarens subjektiva åsikter ges begränsat med utrymme. I det extra utförliga avsnittet om Franken och intilliggande områden kan man dock ana en viss förkärlek för områdets egna ölstilar. Det är egentligen bara trevligt och ger boken lite mer personlighet.

Boken är också uppbyggd så att den med hjälp av sitt ordentliga register ska kunna fungera som ett slags mindre uppslagsverk. På grund av detta har flytet i texten på sina håll fått offras, till nyttan av att det blir lättare att gå tillbaka och läsa om enskilda avsnitt eller slå upp något särskilt. Med all information som klämts in kommer den därför vara användbar i många år framöver.

Ska man nu klaga på något håller bildmaterialet en högst blandad kvalitet och som läsare upplever jag helt enkelt att det har underprioriterats något i bokens produktion. På vissa håll är det väldigt bra, särskilt med gamla teckningar över dåtidens olika tekniska lösningar i de engelska brygghusen. På andra håll är det däremot en hel del fotografier som passar fint till ett privat fotoalbum men som kanske inte håller den standard som jag tycker att man borde kunna förvänta sig i en tryckt och publicerad bok. Det naggar ett mycket gott helhetsintryck i kanten, men inte mer än så.

Är man intresserad av öl och vill köpa sig en bok för att lära sig mer bör den här definitivt höra till ett av förstahandsvalen. Det underlättar definitivt om man har lite grundkunskaper om råvaror, bryggprocessen, historia och bryggtraditioner, men så länge man har ett intresse av att lära sig mer om öl på en hyfsat detaljerad nivå kommer ett köp av denna bok att vara väl spenderade pengar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar