Porterstekens pubguide till Leeds

, , Inga kommentarer

England har mycket mer än London att erbjuda och så även i ölväg. I flera andra städer går det att hitta massor av bra pubar som serverar modern brittisk öl, samtidigt som det mesta är betydligt billigare och pubarna närmare varandra när man kommer bort från London. Jag har tittat närmare på öllandskapen i Leeds och Sheffield i Yorkshire. Vi börjar med att titta närmare på Leeds.

Avstånden mellan de bättre pubarna i Leeds är små och det är inga problem att ta sig runt mellan alla till fots. Ett av de för ölnördarna mest kända ställena är North Bar, som nästan kan vara lite svår att få syn på då entrén är både liten och ganska anonym men hittar man väl in blir man väl belönad. Här finns ett rejält utbud av öl på cask, keg och flaska och man lär definitivt hitta något intressant, oavsett om man är ute efter någorlunda traditionell brittisk öl, den senaste vågen av amerikansk IPA och saisons eller importerad öl. Trevlig och pratglad personal gör att man gärna stannar för en extra halvpint.
North Bar är också Yorkshires enda "importör" av Londonbryggeriet Partizan
Om man från North Bar följer Briggate neråt och håller utkik bland gränderna till höger hittar man förhoppningsvis Whitelock's. Här är inredningen traditionellt brittiskt med mörkt, snidat trä, möbler klädda i rödbrunt läder och halvskum belysning. Det är framförallt casksortimentet som är värt att titta närmare på, med företrädelsevis öl från bryggerier som gör klassiska brittiska öl men gärna använder humle från hela världen.


Med kursen inställd på Duck & Drake kommer man på vägen passera väldigt nära Brewdog Bar Leeds, som enligt uppgifter från lokalbefolkning är en av de mindre Brewdogbarerna. En snabb tittin bekräftade att det var ganska litet och framförallt med få öl som inte finns hemma i Sverige. Har man vägarna förbi kan man ju förstås titta in.

Duck & Drake är något av en institution i Leeds. Medan ställen som North Bar, Brewdog Bar och Friends of Ham öppnat under de senaste åren har Duck & Drake funnits sen urminnes tider, något som också syns på, bland annat, de charmigt slitna bordsskivorna. Jag inbillar mig att det här är så nära man kan komma en brittisk landsortspub utan att lämna centrum. Caskölen drar åt det mer traditionella hållet med klassiker som Timothy Taylor’s Landlord på fasta kranar. Väl värt ett besök om ens referensramar för klassisk brittisk öl är Bishops Finger på flaska från Systembolaget.

En sidan av baren i Duck & Drake
Om man från North Bar istället gick västerut längs The Headrow hittar man Mr Foleys, en pub som ligger högt upp på Ratebeers lista över Leeds ölbarer. Såväl lokalbefolkning som kontrasterna mellan mitt besök för ett drygt år sen och under denna resa vittnar om att de har gått ner sig ganska ordentligt med lägre kvalitet på såväl öl som mat. Behöver inte prioriteras, knappt ens om du har vägarna förbi.

Däremot bör man inte missa Friends of Ham, en gastropub i närheten av tågstationen som specialiserar sig på delikatesskinka, sherry och öl – bland mycket annat gott. De firade nyligen ettårsjubileum, bland annat med en smaklig egen svart-IPA brygd ute på Ilkley. Genomtänkt och spännande ölutbud och eftersom det handlar om så mycket annat än bara öl bör det inte vara alltför svårt att övertala partner, vänner eller annat sällskap som inte är lika inne på öl att följa med. Läget gör dessutom att det är en perfekt plats att slå ihjäl väntetid om man ska resa vidare med tåget.

Med tåget kan man lätt och snabbt ta sig vidare till många andra städer med dignande ölutbud, bland annat Huddersfield, Manchester och Sheffield. Själv reste jag vidare till just Sheffield i södra Yorkshire, en timme med tåg från Leeds. Pubguiden till Sheffield kommer inom kort.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar