Öl och ost: Brie de Meaux

, , 2 kommentarer

Färdigpackad Brie i snabbköpens ostdiskar är oftast mer eller mindre smaklösa men går man till en ostbutik eller en välsorterad delikatessdisk kan man allt som oftast finna en mogen Brie de Meaux. Då pratar vi plötsligt en smakrik och lite funkig ost. Men vad ska man dricka för öl till en sådan? Jag provade den med tre olika öl för att få svar på den frågan. 

På en privat öl- och ostprovning för något år sedan provades bland annat just en Brie de Meaux. Ölen vid den provningen var en veteöl, en belgisk brune, en IPA och en imperial stout. Utifrån erfarenheterna från den provningen valde jag nu att prova en Maredsous 6, en La Trappe Jubilaris och en Mohawk Barley Wine till min Brie de Meaux, som dessutom fick sällskap av lite marmelad.

Fruktigheten och de små brödtonerna i Maredsous 6 blev lite som kex och marmelad i flytande form och på så sätt en bra kompanjon till osten. Vitmöglet ger också osten en lite sötaktig brödig ton som harmoniserar fint mot ölet. Det blev möjligen lite för lite smak i ölet till den ganska kraftiga osten och en starkare belgisk blonde hade kanske varit ännu bättre. Det här blev ännu tydligare med marmelad till osten, då ölet helt enkelt föll kort.

La Trappe Jubilaris är ett steg upp i kraft och blev istället lite för tungt för att lyckas knyta an till osten på egen hand. Här behövdes marmelad som en länk mellan öl och ost. Med marmelad blev det så en välfungerande kombination, men jag kunde inte låta bli att lite besviken på ölet i sig. Jag är övertygad om att en bättre öl i samma stil hade gjort jobbet ännu bättre.

Att Mohawk Barley Wine skulle bli för tungt för osten, även med marmelad till, blev så ingen överraskning efter att ha testat de andra två ölen till den innan. Det var också ett wild card, som inte gick hem den här gången.

2 kommentarer:

  1. Ett vanligt Chimay blå passar fint till brie de Meaux, när osten är AOC förstås!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag kan verkligen tänka mig att de går fint ihop :)

      Radera