Tema: Flandern - Zythos och lambicfestival

, , Inga kommentarer

I resans späckade schema hade inte bara en utan två ölfestivaler klämts in. Dels Nacht van de Grote Dorst som arrangeras vartannat år och är en ren lambicfestival, dels Zythos som är Belgiens största och viktigaste ölfestival. Det blev ganska korta men välfyllda och härliga besök på de bägge festivalerna.

Efter förseningen på De Heeren van Liedekercke var klockan tio på fredagskvällen när vi kom fram till den lilla byn Eizeringen strax väster om Bryssel. Här ligger puben In De Verzekering tegen Grote Dorst, oftast bara kallad Grote Dorst (den stora törsten på flamländska), som specialiserar sig på lambic. Puben har normalt bara öppet någon timme på söndagar efter gudstjänsten i kyrkan på andra sidan torget, samt i samband med andra stora händelser i kyrkan, men vartannat år ordnar de lambicfestivalen Nacht van de Grote Dorst (den stora törstens natt).


Längs den inre långsidan i ett stort tält på torget serverades lambic från mer eller mindre alla belgiska aktiva producenter/blandare. Det här året var bl a amerikanska Almanac också inbjudna. Deras öl och några andra av de mer åtråvärda lambicerna var redan slutsålda när vi kom dit, men det gjorde inte så mycket. Det var ordentligt trevligt att avsluta kvällen med att gå runt och dricka öl som De Cam Framboise, Kriek och Lambiek samt festivalens vad jag förstod egenblandade Geuze van t' Kasteel. Här var det heller inget snack om att köpa smakprover, hela flaskor var det som gällde men det gjorde vi gärna. 2-3 timmar här flög iväg medan vi minglade runt och drack suröl i världsklass. En festival jag mycket gärna besöker igen, för att inte tala om att jag verkligen är nyfiken på att besöka själva puben Grote Dorst någon gång.


Frank Boon skymtades i festivalminglet
Spola fram 1,5 dag så befinner vi oss istället på Belgiens största ölfestival Zythos som hålls i en stor mässhall utanför Leuven. Gratisbussar går i skytteltrafik fram och tillbaka mellan Leuvens centralstation och festivalen vilket gör det väldigt smidigt att ta sig dit. Själva festivalen har också gratis inträde, allt man behöver köpa är ett glas och polletter (€1,5/styck) för att kunna få i sig någon öl. Nästan alla montrar befolkas av de faktiska bryggarna, ett högst medvetet drag av festivalen. En ypperlig möjlighet att få prata med bryggarna själva om deras öl alltså.

Fredrik och Alvinne-Glenn
För en som mest följer ölen som dyker upp på svenska marknaden eller får internationell hype är många i den enorma mängden utställande bryggerier helt okända och möjligheten att prova nytt är närmast obegränsad. Alla smakprov är fullstora, till och med Struises bourbonlagrade barley wine Kamikaze på 17,5 % fick man ett fullt glas av för en pollett. Vill man prova många öl kan det därför vara läge att försöka gå några stycken tillsammans så man kan smaka av varandra.


Jag tog rygg på Skrubbe och Fredrik och i en rasande takt hann vi i äkta tickeranda prova igenom många öl på de få timmar vi hade där innan det var dags att ta sig mot flygplatsen. Att parkera sig en stund vid Alvinnes och Struises gemensamma monter var ett bra drag för att prova öl som var både god och ny men vi hann förstås också med annat gott. En av höjdarna var Verzets monter som bjöd på flera riktigt bra öl, både i klassiska och mer moderniserade stilar.

Skrubbe och Struise-David
Zythos är också det en festival som jag utan tvekan skulle besöka igen. Härlig atmosfär, skönt upplägg och riktigt opretto. Under söndagen var det precis så mycket folk att det kändes välfyllt men inte trångt. Det sägs dock att lördagarna är värre, men det vet man ju inte förrän man provat.



Denna resa betalades av turismorganisationen Visit Flanders. De har ingen inverkan på vad eller hur jag rapporterar om resan.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar