Två nyhetssläpp per månad på Systembolaget fr o m september

, , Inga kommentarer
Det har ryktats ett tag om att Systembolaget ska gå över till att återigen till att ha två nyhetssläpp per månad och detta har nu blivit officiellt. Från och med september i år kommer Systembolaget att ha två släpp av små partier per månad istället för bara ett som det varit de senaste tre åren.

Fram till och juni 2011 hade Systembolaget två släpp per månad, ett den första helgfria dagen i månaden och ett den 15:e (eller närmaste helgfria dag) då det endast kom nyheter till vinkällarbutikerna. Den modellen gick man sedan ifrån för att bara ha släpp i början av månaden. Nu återinför man alltså två släpp per månad.

Den nya modellen med två släpp per månad går ut på att släppa produkter den första och tredje fredagen varje månad. Undantagen är januari, då det inte kommer några nya produkter alls, samt december och juli då det bara kommer släpp i början av månaden. Till en början kommer troligen det totala antalet produkter som släpps på en månad förbli det samma men den nya lanseringsplanen möjliggör att utöka antalet produkter framöver.

Släppen till fasta sortimentet, som sker i mars, juni, september och december, kommer att ligga kvar i början av månaden vilket gör att släppen sprids ut ytterligare. Säkerligen ett mycket medvetet drag från Systembolaget som nog vill sprida ut belastningen som släppen innebär på såväl butiker som hemsidan. Att dela upp släppen av små partier är också avsett att sprida ut antalet tillfälliga artiklar man kan hitta på hyllorna över tiden, så att det blir jämnare över månaden istället för att toppa i början och dala i slutet när det börjar bli urplockat.

Jag tycker att det här är ser ut att bli ett bra steg att ta. Släppen är just nu väldigt stora och jag är helt för att de sprids ut mer. Visst kan det bli svårare att lägga ölbudgeten för den som har en strikt ölbudget och vill göra stora inköp, men det tror jag drabbar rätt få personer. Att man "behöver" besöka Systembolaget en gång till per månad har jag lite svårt att ta som ett motargument.

Vid en första tanke låter det lite märkligt att lägga släppen just på fredagar. Då är ju butikerna ändå hårt belastade. Men kanske kan just det leda till att fler vanliga kunder får upp ögonen för den typen av öl som släpps i små partier. Dessutom innebär det att dagen efter släpp, då mycket oftast finns kvar, alltid infaller på en lördag då de flesta är lediga och kan gå och handla. Till sist undrar jag hur det blir i juni, tredje fredagen i juni är oftast midsommarafton, då Systembolaget håller stängt. Det mest rimliga är väl att lägga släppen måndagen efter med tanke på den höga belastningen inför midsommar. Som vanligt något som tiden lär utvisa.

Återstående butikssläpp under 2014 kommer inträffa följande datum:
1 augusti - små partier
1 september - fast sortiment och oktoberfestöl
5 september - små partier
19 september - små partier
3 oktober - små partier
17 oktober - små partier
3 november - julöl
7 november - små partier
21 november - små partier
1 december - fast sortiment
5 december - små partier

Därtill tillkommer ett gäng webblanseringar, som alltid infaller på torsdagar. Om det kommer några fler webblanseringar med öl under 2014 återstår att se.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar