Tema: Flandern - Fine dining på Zarza i Leuven

, , Inga kommentarer
De Heeren van Liedekercke var enligt vår resplan avsett som resans kulinariska höjdpunkt, men det priset tog istället restaurangen Zarza i Leuven. Och det med råge. Med genomtänkta, lite lagomt innovativa och snyggt presenterade rätter samt en liten men kompetent ölmeny bjöd Zarza på den bästa mat jag ätit i Belgien.

Förutom a la carte kör Zarza med två olika satta menyer (Folie och Zita), den ena med fyra rätter och den andra med fem rätter med möjlighet att välja bort en. Påpassligt nog kunde man också välja fritt vilken av de två olika menyernas varmrätt man ville ha, vilket om något gjorde det ännu svårare att faktiskt ta ett beslut. Att döma av senare kommentarer kring bordet var det kanske inte så mycket att fundera över då alla rätter fick mycket uppskattning.

Ölmenyn var alltså rätt så liten men med ett kompetent urval av belgisk öl som går bra med mat. Tydligen har restaurangen haft en betydligt större öllista tidigare men dragit ner på det då gästerna inte visade sig tillräckligt intresserade. Med öl som Westmalle Dubbel, Blanche de Namur, Kortrijk-dUtsel, med flera, behöver heller inte ölmenyn vara alltför stor när dess primära uppgift är att vara måltidsdryck. Vill man ölnörda i Leuven finns det många andra lämpliga ställen att styra kosan.


De första rätterna, makrill med tärnat äpple, picklad gurka och ett flertal kalla krämer, samt någon form av bläckfiskbaserad(?) rätt (jag hade menyn med det förstnämnda) imponerade med genomtänkta smakkombinationer och snygga presentationer. Det var förvisso ett genomgående tema i rätterna. "Fördrinken" Kortrijk-dUtsel som jag fortfarande hade kvar i glaset var utmärkt till makrillen och dess tillbehör. Därpå följde hummer med blandade (skalade) skaldjur i en hummersoppa/fond som smakade än bättre än tidigare rätt och med Blanche de Namur i glast knöts allt ihop fantastiskt.

Till varmrätten bestående av lammracks, vit sparris, mintkräm, hollandaise och "fågelbo" på torkad pasta valde jag en Westmalle Dubbel. Enkel kombination men så givande. Trots att jag i skrivande stund just ätit middag blir jag hungrig vid tanken på lammköttets rosa skimmer och Westmallens krämiga maltighet. Samma öl gjorde sig också mycket bra till efterrätten, en "short bread" med jordgubbar, vaniljkräm och jordgubbsglass. Här handlade det om snygga kontraster mellan söta jordgubbar och chokladiga smaker i ölet, snarare än härliga harmonier mellan karamelliserad maltighet och perfekt tillagat kött.

Jag kunde inte hjälpa att bli lite sugen på den andra menyns dessert, en rätt baserad på chokladbakelser och ananas som såg ljuvlig ut. Samtidigt måste jag säga att det var en riktigt bra måltid och definitivt den bästa jag ätit inom Belgiens gränser. Priserna var dessutom mycket humana och råkar man befinna sig i Leuven, exempelvis för ett besök på Zythos, är Zarza att rekommendera om man vill ha en lite finare middagsupplevelse.

Denna resa betalades av turismorganisationen Visit Flanders. De har ingen inverkan på vad eller hur jag rapporterar om resan.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar