Rabarberkyckling

, , Inga kommentarer
Såhär års är rabarbern som bäst på de svenska breddgraderna och det är inte bara till paj och kompott den är användbar. Den ger också en härlig syrlighet och fruktiga inslag till denna kycklingrätt som är superlätt att tillaga och sitter som ett smäck i kvällssolen på verandan.

Vi pratar 10-15 minuters arbete i köket och 15 minuters väntan när rätten står i ugnen. Extremt simpelt att tillaga men samtidigt riktigt gott och rabarbern ger en härlig frisk fläkt till maten.

Till 4 portioner behöver du:
500-700 g kycklinglårfilé
salt
smör
3-4 stora rabarberstänger
2 dl grädde
1-2 msk honung
2 msk kycklingfond
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 knippe gräslök
ris eller (färsk)potatis samt grönsallad att servera till

Sätt ugnen på 225 grader. Salta kycklingen och bryn dem i smör. Skär rabarbern i bitar och lägg i en ugnsform tillsammans med kycklingen. Rör ihop grädde, honung, fond och sambal oelek. Mindre mängd honung ger en något syrligare rätt. Pressa ner vitlöken och hacka i gräslöken. Häll över gräddblandningen i formen och ställ in i 15 minuter eller tills kycklingen är klar. Servera med ris eller kokt (färsk)potatis. Garnera med mer hackad gräslök.

En saison eller en belgisk blond blir en utmärkt kompanjon till denna rätt och med tanke på hur mycket sådana typer av öl det har släppts på Systembolaget under våren lär det finnas gott om öl att välja mellan.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar