(Fel)smaksprovning

, , Inga kommentarer
Genom Aroxa kan man beställa olika smakkit för sensorisk träning, dvs små ampuller med olika smakämnen som man kan lösa upp i olika drycker för att spetsa smaken. Normalt säljs dessa i stora, dyra kit avsedda för att utbilda de som jobbar med sensorisk evaluering, men det finns också ett mindre kit som passar bra för privatpersoner. En mycket lärorik upplevelse om man vill nörda ner sig lite mer i öl och lära sig känna igen olika smaker.

Idén är simpel. Tio ampuller med ett varsitt smakämne. Innehållet i en ampull hälls ner i en tillbringare med en halvliter öl, varpå man häller på ytterligare en halvliter och låter stå någon minut så smaken får sätta sig. Sedan är det bara att inleda provningen. Egentligen är den här typen av smakspetsningar mer tänkta för att utbilda (och testa) personal som arbetar med sensoriska kvalitetskontroller på t ex bryggerier, men det kan användas för en rolig provning för ett gäng ölentausiaster också.

Det är diverse spännande smakämnen såsom 2,4,6-trikloroanisol och 3-metyl-2-buten-1-tiol som trängs i ampullerna men de flesta smakerna känner man igen även om man kanske inte kan sätta namnet på alla. Det är just det som är poängen med en sådan här provning, att lära sig identifiera de olika smakerna lite bättre.

Det rör sig inte bara om felsmaker, även smakämnen som isoamylacetat (skumbanan) som är en "rättsmak" i tysk veteöl och många belgiska öl finns med. Just isoamylacetat är också den godaste smaken i det här paketet medan ovan nämnda 2,4,6-trikloroanisol, som ger en smak och arom som en gammal fuktig och instängd källare är rent ut sagt motbjudande.

I paketet medföljer också en packe med informationsblad för varje smak som förklarar vad det är, vad det ger för smak, hur man ska testa sitt prov på bästa (för flyktiga ämnen är det bättre att täcka över glaset och snurra på det exempelvis) och väldigt kortfattat om hur smaken kan uppstå i öl. Just information om hur smakerna uppstår kan däremot kännas lite knapphändig och är man ölintresserad nog för att tycka att en sådan här provning är intressant vill man också veta lite djupare om hur smakerna kan uppstå. Ska du hålla en sådan här provning rekommenderar jag därför att läsa på lite inför provningen.

Beställer man direkt från Aroxa går ett paket loss på omkring £82,80 (ca 920 kr med dagens växelkurs). Därtill behöver man förstås ha öl också, så räkna med några hundralappar till. Glöm inte att köpa extra öl för att ha som ospetsat referensprov. Då man inte riktigt vill dricka särskilt mycket av dessa räcker det till många personer. Enligt Aroxa för upp till 10-12 personer, men efter att ha haft provningen med 12 personer skulle jag säga att man nog kan vara ytterligare några till, om man får ihop så många.

Kostnaden på kring hundring per person är det väl värt, särskilt om det är någon som är påläst och kan berätta mer om hur smakerna uppkommer. Dock ska det sägas att de lite vanligare smakerna i kitet, så som DMS, diacetyl och isoamylacetat, är sådant som den nernördade öldrickaren redan lärt sig känna igen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar