Ölrecension: Cuvée De Ranke

, , Inga kommentarer
Belgiska De Ranke gör många bra öl och ett av de kanske allra bästa i deras uppställning är Cuvée de Ranke. En syrlig öl som bjuder på spännande smaker utan att bli för "svår" och som kan uppskattas av såväl de som försöker lära sig suröl som de fullfjädrare surkonnässörerna. 

I själva verket är det här en hybrid mellan de flamländska brunröda surölen och Pajottenlands spontanjästa lambic. Det är nämligen så att De Ranke brygger en öl i den förstnämnda stilen som man sedan blandar med inköpt lambic från Girardin så att det är ungefär en tredjedel lambic i den färdiga blandningen.

Resultatet är en rätt så ljus och härligt dimmig öl med tight vitt skum. Man anar syrligheten i doften och det finns en sorts finstämd funkighet, tillsammans med friska citrustoner. Lambicen känns tydligt i doften, utan att ta över hela ölen. Att den är en flamländsk suröl den blandats med är inte riktigt lika tydligt.

Smaken är behagligt sur, lite på samma sätt som ett vin. Funken finns där men är rätt snäll och alltigenom behaglig. Det finns helt klart en komplexitet, samtidigt är det öl som är lätt att ta till sig. Lite färska äpplen, lite citron och lite lätta ektoner. Bland en del annat.

En intressant öl som knappast lär bli sämre med något år på nacken. Den är mer eller mindre slutsåld på Systembolaget sen senaste släppet men den brukar dyka upp en gång om året eller så. Den är värd att hålla utkik efter. Sitter du liksom jag på några flaskor till är det bara att vara glad över det.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar