Kaffe

, , 2 kommentarer

Jag drack inte kaffe. Alls. Förutom när kaffet har gömt sig i en öl. Jag har, utan tvekan, konsumerat mer kaffe genom att dricka kaffeöl än genom att dricka kaffe utanför en öl. I alla fall fram tills att en kontakt i ölbranschen sadlade om till kaffehandlare och fick mig att prova lite riktigt kvalitetskaffe. Någon koffeinslav har jag inte blivit (än) men det ligger förstås nära till hands att fundera på hur bra det kan bli när sådant kaffe börjar användas i kaffekryddade öl.

Den där kontakten är Mattias Grane som har startat kaffehandeln Crafted Coffee, med fokus på handbryggt kaffe med bönor från vad man väl får kalla för hantverksrostare. Efter att ha provat lite kaffe på ölmässor där Crafted Coffee ställde ut insåg jag att det inte var så hemskt när det gjordes rätt, och fick med mig en kvarn, några smakprovspåsar med bönor och utrustning för att handbrygga. Det och noggranna instruktioner om hur man ska gå till väga. 100 gram vatten per 6 gram kaffe. Låt det uppkokade vattnet svalna en kort stund, det ska helst vara 95 grader varmt. Häll på vattnet i omgångar.

Bara att åka hem och börja prova på egen hand. Malandet och bryggandet tar några minuter så för mig blev det en perfekt syssla för en söndagsmorgon. Man ska ju ha tid att njuta också, och med lite tid för eftertanke. Lite "vanligt" kaffe provades också som en referens, och skillnaden blev väldigt uppenbar. Kärva rostade smaker, lite surt och rätt endimensionellt kontra milt och behagligt rostade smaker med många undertoner av bär, frukt och/eller choklad, beroende på sort och rostare förstås. För det är mycket som spelar in på smaken. Sort, odlingsklimat, efterbehandling av de skördade bönorna och förstås rostningen.


Den naturligt efterföljande tankeverksamheten hos mig gick naturligtvis ut på hur det här kan göra skillnad i öl som kryddas med kaffe. Det har förstås redan testats några gånger, t ex i Mikkellers kaffe-IPA där kaffet kommer från det hantverksmässiga rosteriet Koppi i Helsingborg och mer nyligen i Sthlm Brewings Droporter med kaffe från Drop Coffee. Gemensamt i dessa är att kaffesmakerna kommer fram som mycket mjukare och nyansrikare, precis som kaffet i sig gör.

Inbitna bryggkaffedrickare är kanske av en annan åsikt men många kaffeöl får lätt en lite väl skarp och kärv kaffesmak, utan nyanser. Så fram för mer finkaffe i finölen säger jag. Särskilt i mildare öl där kaffets egna nyanser kan få ta plats tror jag det är ett vinnande recept.

Nu ska jag bara klura ut vilken av alla kaffesorter jag ska köpa hem en påse av.

2 kommentarer:

  1. Finkaffe är mitt stora intresse vid sidan av öl!

    Du har ju redan kvarn vilket ju annars är första steget när man vill ha bättre smak på kaffet.
    Nästa steg är att hitta färska bönor och prova sig igenom olika sorter.

    Testa några Kenyanska kaffen som har en underbar syrlighet med svartvinbärstoner.
    Etiopiska soltorkade kaffen har en härlig söt karaktär och har du lite tur så får du med en antydan till jästsmak som är kvar från fermenteringen.

    Sen står det väl inte på förrän du vill börja rosta kaffet själv hemma i ugnen. :-)

    SvaraRadera
  2. Känner igen mig i inledningen. Har aldrig druckit kaffe eller ens haft intresse av det (förutom med extraingredienserna farinsocker, grädde och whisky). Men de senaste åren, i takt med det ökade antalet öl med kaffetoner som druckits och fattats tycke för, har någonting hänt. Hade ett kaffesug förra veckan, och det är nog första gången någonsin jag råkat ut för det.
    Usch. Vill inte ha en ny hobby. Räcker som det är :)

    SvaraRadera