Lagringsexperiment: Cantillon Kriek

, , 3 kommentarer

När Cantillon Kriek släpptes i Systembolagets ordinarie sortiment i oktober 2010 var det en självklarhet att lägga undan några flaskor i källaren. Nu har de flaskorna blivit nästan två år gamla och jag tyckte det var hög tid att smaka av en flaska.

Jästen har sedimenterat ordentligt under två år i källaren och med försiktig hantering är det en helt klar, djupröd vätska som hamnar i glaset. Det finns fortfarande en mycket tydlig körsbärston i doften samt en hel del kärnor som ger ett lyxigt inslag. Funken ligger i bakgrunden och är ganska svag, medan syran kommer smygande och nästan bränner till i halsen till slut. Överlag känns den mer avspänd och mindre hetsig än som färsk. Å andra sidan upplever jag den som surare nu.

En intressant öl att lagra, helt klart. Om den är bättre nu eller inte är väldigt mycket upp till tycke och smak. Själv skulle jag nog säga att den är lika bra, men på ett annat sätt. Nuförtiden finns den inte kvar på Systembolaget eftersom den sålde bättre än vad bryggeriet kunde leverera, men den finns att få tag på t ex i Danmark eller online för den som vill fylla på förråden.

3 kommentarer:

 1. Själv blir jag alltid lika glad när Akkurat visar sig ha kvar flaskor av 01an för en hundralapp! Med tanke på att den bara är 10 kr dyrare än senaste årgången så brukar det bli en lagrad flaska att inleda med! :)

  Har du fler du ska låta vara ett tag till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med Akkurat är väl bara att det finns så mycket annat spännande att dricka där ;)

   Jepp, har några få flaskor kvar som får ligga några år till tror jag, för att se var de tar vägen :)

   Radera
  2. Jo, visst är det så, men det är ett angenämt problem får man säga! ;)

   Radera