Inför helgens festival, igen

, , Inga kommentarer
I helgen är det dags för ölfestival igen då en av Sveriges nyaste ölfestivaler, Allt om öl festivalen, går av stapeln i Eskilstuna. Öllistan ska nu vara komplett och passerade till slut 200-strecket. Det finns gott om godbitar att hitta här och i stort sett alla utställare har med sig något som jag tycker verkar spännande.

Bishops Arms ställer ut ett gäng öl från Brill, bland annat några nya spännande öl från Drie Fonteinen och Mikkeller som man inte bör missa. Café Sylvia har också något av en samlingsmonter med många öl att utmana gommen med, bland annat Nynäshamns hyllade Stenstrand Sommarale, Omnipollos nya öl Mazarin och Avery White Rascal. Brekeriet har med sig en ny cider som dessutom är ekologisk samt att de skakat fram några flaskor Vieille Brune igen, en underbar suris från Thiriez.

Att Carlsberg slår lite på trumman och drar med sig Carnegie Porter från 2002 och 2007 känns också väldigt kul. En äkta svensk klassiker och har man inte provat den lagrad förut har man alltså en ypperlig chans nu. Elixier Wine i sin tur har utökat sin danska arsenal med norska Lervig. Testa deras råg-IPA samt Konrad's Stout. Amagers hyllade Gluttony finns också med igen efter succén på SBWF i höstas.

Festivalölet är återigen bryggt av Eskilstuna Ölkultur och är i år en välhumlad witbier som jag ser väldigt mycket framemot att få smaka. Det är också bryggeriets sommaröl och kommer inte att buteljeras, så passa på att prova nu. Totalt ställer de upp med 30 öl så det finns en del att jobba med i deras monter för törstiga besökare. Har man tid innan festivalen kan man förstås också glida iväg till Systembolaget i Eskilstuna där många av deras öl står på hyllorna.

Får man gissa utifrån namn och alkoholstyrka är Nils Oscars nya öl Hej Hop på 9,5% en DIPA och med tanke på hur god Hop Yard är har jag stora förhoppningar på denna öl. Även Sigtuna har en humlig nyhet i form av Triple Hop Weizen, en tysk veteöl med en humlig twist. I samma bryggeri görs även St Eriks öl och på festivalen kan man bland annat få prova deras barley wine, enbärslagern som bryggts med Mathias Dahlgren samt deras nya sommaröl HallonWit.

För min egen del ska jag inte bara vara besökare utan jag ska även döma i domartävlingen samt hålla i "Stora Ölskolan". Att hitta festivalens bästa öl känns som en massiv uppgift när man ser till öllistan men det ska väl kunna bli ett angenämt problem. Jag vill även slå ett slag för alla event som sker under festivalen. Särskilt spännande verkar Jankos provning om ölstilarnas uppkomst samt Pelles öl- och ostprovning vara.

Nu är det bara att hålla tummarna för att vi får vädret med oss också!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar