Positiv försäljningsutveckling av specialöl på Systembolaget

, , 1 kommentar
Systembolagets siffror över ölets försäljningsutveckling den första delen av 2012 visar på positiva trender för specialölen, vilket här inbegriper i stort sett all öl utöver lagerölen. Totalt sett har öl ökat med en dryg procent (sett till volym) under perioden januari till april. Det som ökat allra mest är specialölen som under perioden ökat med hela 15,7 %. Dessa öl stod under perioden för 4,2 % av volymförsäljningen bland all öl, cider och blanddryck, vilket är en ökning med 0,5 procentenheter. Inom specialölen är det ale som ökar mest men i stort alla segment ökar. I rena siffror rör det sig om drygt 3 miljoner liter såld specialöl och en total försäljning av öl, cider och blanddryck på 72,4 miljoner liter, under denna period.

Lager på burk står fortfarande för den stora delen av försäljningen med en kategoriandel på 70 %. Trots att volymen burklager har ökat svagt har kategoriandelen sjunkit något. Ljus lager har sjunkit och kategoriandelen hålls uppe av den mörka lagern på burk som ökat relativt kraftigt, dock är det en mycket liten del av segmentet. Eftersom burklager hör till de billigaste artiklarna i kategorin bör de ha en något lägre andel om man ser till hur mycket man har sålt för. Med samma resonemang bör specialöl, som överlag har de dyrare artiklarna i kategorin, ha en något större andel. Detta har jag dock inte sett någon statistik över.

I övrigt kan man notera att ljus lager på flaska ökar, och ökar mer än ljus lager på burk. Mina helt egna gissning är att det också är ett tecken på en ökad kvalitetsmedvetenhet hos kunderna. Flasklager utgör 19 % av volymförsäljningen bland öl, cider och blanddrycker. Till sist har cider och blanddrycker en tydligt nedåtgående trend. Segmentet är dock fortfarande drygt 50 % större än specialölssegmentet, sett till volymförsäljningen.

Dessa trender är förstås glädjande och är ytterliggare ett bevis på att utvecklingen av den goda ölkulturen fortsätter framåt.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson4 juni 2012 kl. 19:24

    Det är längesedan jag slutade att köpa storbryggeriernas öl. Nu är det svenska och utländska småbryggerier som gäller.
    Sven-David
    Lund

    SvaraRadera