Best of Allt om Öl Festivalen

, , Inga kommentarer
Vinnaren i folkets val

Efter regn under de inledande timmarna av lördagspasset på Allt om Öl Festivalen tittade solen fram i Eskilstuna framåt tretiden och hela konceptet med utomhusfestival kändes genast riktigt trevligt. Det lilla formatet, med drygt 200 öl totalt utspritt på elva utställare, var också trevligt då det blev lätt att få en god överblick över allting. Det må ha varit lite mindre besökare än vad arrangörerna hoppats på, men för oss som var där var det trevligt med svängrum och gott om tid att prata med utställarna.


Någon brist på god och spännande öl var det inte heller. Förutom lite lagrad Carnegie smög Carlsberg också fram några spännande flaskor från Brooklyn, nämligen Wild 1, Mary's Maple Porter och Cuvee Elijah. Brill/Bishops Arms hade med sig nya skapelser från Mikkeller såväl som samarbetsöl från Cigar City och the Bruery. Hos Elixir Wines fanns nya danskar såväl som norska öl. Bland svenskarna fanns det såväl nya sommaröl som jubileumsöl. Som sagt, det fanns en del att prova. Att välja ut tio favoriter att ge guldstjärnor i domartävlingen blev ingen lätt uppgift i slutändan.

En av festvalens alla godbitar

Stjärnorna hann ändå sättas ut precis i tid för att jag skulle hinna in till Stora Ölskolan som jag skulle hålla i. För mig personligen var det också en höjdpunkt under festivalen. Det är alltid givande att prata om öl inför en intresserad publik och att göra det med enbart lite mer avancerade öl var något nytt för mig. Vi provade Abbaye des Rocs Brune, Amager Gluttony, Nils Oscar Barley Wine, Eskilstuna Röksta Rökbock och Ölvisholt Lava. Jag smög också in och lyssnade under kortare stunder på flera andra event under festivalen och alla verkade ha en lika intresserad publik. Till sist var jag också med på ost- och ölprovningen som festivalgeneralen Pelle själv höll i som jag tyckte var mycket intressant. Min favoritkombination var Nils Oscar Barley Wine med stilton där både ost och öl förhöjdes av kombinationen.


Av de nya ölen som avsmakades blev jag imponerad av väldigt många. En som stod ut var Mohawk Respirator Doppelbock som var en mycket trevlig överraskning med len maltkropp och härlig toffeeaktig smak. Jag får erkänna att jag inte varit helt övertygad om att Mikkellers öl enligt modellen "släng i en udda frukt och lagra på ett ovanligt fat" skulle bli lyckade men Blondeaux, en belgare i grunden som gjorts med hallon och lagrats på sauternesfat var väldigt god. Å andra sidan var Swinging Harry Tropical Quad alldeles för söt och endimensionell.


Stenstrand Sommarale från Nynäshamn var också en ny öl för mig och levererade verkligen och var en av de bästa svenska ölen på festivalen. Den går att beställa styckvis på Systembolaget just nu och för en gångs skull verkar den inte ha sålt slut på några timmar. Även vinnaren i festivalbesökarnas omröstning, Sigtuna Triple Hop Weizen, går att beställa styckvis. Två klara rekommendationer för dig som vill prova nya sommaröl. I höst kommer också två öl från Lervig i limiterade släpp, deras Rye IPA och Konrad's Stout, som båda fanns på festivalen och som båda smakade fantastiskt.

Nya öl i Amagers sinners-serie
För oss som jobbat på festivalen och orkade stanna kvar till slutet avrundades kvällen med lite mat i backstageområdet, där stämningen var glad och uppsluppen. Ett trevligt tillfälle att umgås med allsköns ölfolk under lite annorlunda former jämfört med ett festivalgolv. Det märktes att det fanns betydligt mer kamratskap än konkurrens bland branschfolk. Knappast någon nyhet i sig, men alltid upplyftande att se hur positiv och kamratlig ölbranschen är.

Alla som valde att avstå ett besök på festivalen missade verkligen något. Om det blir någon festival även nästa sommar rekommenderar jag er att gå för jag tyckte att den här festivalen hade allt som jag vill ha. Utom möjligen solsken i början av lördagspasset.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar