Imperial pannkaka med stoutsirap

, , 6 kommentarer

Tycker du att ditt gamla pannkaksrecept börjar kännas trist och tradigt? Hotta upp det med lite öl och du får en spännande pannkaka igen. Jag prövade att byta ut ungefär en tredjedel av mjölken mot imperial stout och fick pannkakor med härlig karaktär. Det blir nog lika bra, om inte bättre med en vanlig porter istället, men imperial stout var det mest passande jag hemma. Pannkakorna blir också lite fluffigare i konsistensen med öl i smeten.


Till pannkakorna kan man också göra en liten stoutsirap. Koka upp två delar porter eller stout med en del socker och låt sedan koka ner på medelhög värme till ca en tredjedel av den ursprungliga volymen och blivit märkbart tjockare. Smaksätta gärna med lite äkta vanilj eller kanske någon krydda. Låt den svalna, vilket också kommer göra den mer trögflytande, och servera till pannkakorna. Slottskällan Imperial Stout med massor av socker och en skvätt vanilj smakade för övrigt läskigt likt Vanilla Bean Brandy Barrel Aged Dark Lord. Sirapen är också finfin till vaniljglass!

6 kommentarer:

 1. Det där låter jäkligt gott, får bli såna nu i veckan.

  SvaraRadera
 2. Måste försöka lura tjejen att ha i lite London Porter nästa gång hon gör pannkakor :)

  SvaraRadera
 3. Provade igår med Brooklyn Black Chocolate Stout, pannkakorna blev jättegoda! Det är alltid kul att experimentera med lite "cuisine à la bière" som det heter på franska! ;-)
  Vi åt dem med en brieost (tyvärr pastöriserat) och resten av ölet enligt rekommendationer från den berömda Garrett Oliver. Det passade ihop med igen lyfte den andra... Jag ska prova igen med en riktig brie de Meaux när tillfälle ges.
  Tack för inspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack för språkrättningen :) Är helt övertygad om att jag sett de istället för a la någonstans i Belgien, men jag minns säkert helt fel. Skyller på att jag läst spanska och inte franska ;)

   Hade ni brie i/på pannkakorna alltså? Spännande!

   Radera
 4. Jag provade att göra öl-sirap på Nalle Puh Porter idag tillsamans med egen vaniljglass och hemmabakad äppelkaka. Jäklar va gött det blev, sirapen blev extremt söt men passade perfekt till glassen och äppelkakan. Kanonbra tips Johan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ooh, stoutsirap på Nalle Puh Porter låter ju alldeles förträffligt! Visst blir det sött, men man kan ju dra ner på sockret nästa gång om man tyckte det blev för mycket. Beror säkert en del på vilket öl man använder också.

   Radera