Ölparningar till hårdrock

, , 4 kommentarer
Idag drar Sweden Rock Festival igång och hårdrocksfestivalerna duggar tätt i sommar. För min del blir det nog bara Rockstad Falun, men det hindrar ju inte mig från att lyssna på en massa bra hårdrock. Med några bra öl till förstås. Nog finns det väl öl som passar bättre och sämre till vissa låtar också? Jag tror genuint på att om man bara har en tanke, historia eller anekdot med kombinationen kan man höja helhetsupplevelsen. Här är några av mina idéer på öl- och hårdrocksmatchningar.

Pantera - Fucking Hostile
Hårt, snabbt och aggressivt! Brewdog Hardcore IPA måste väl vara det självskrivna valet här? Både smak och namn passar bra till.

AC/DC - Highway to Hell
En lättare klassiker som börjar kännas lite uttjatad men som vid rätt tillfälle är hur bra som helst. Paras ihop med Sierra Nevada Pale Ale som också den är hur bra som helst, om tillfället är rätt. Också den öl som lett många av oss in i helvetet. Ja, helvete för plånboken alltså, himlen för oss.

W.A.S.P. - Chainsaw Charlie
Mörk och lite elak till det yttre men ganska snäll innerst inne, vilket speglas i Grebbestad Lunator. 

Slayer - Raining Blood
Mörk och jävligt elak till det yttre och minst lika jävlig innuti.  Det känns väldigt främmande för folk utanför subkulturen men nästan lite mainstream för dem inom den. Hittar sin ölmässiga själsfrände i Yeti.

Running Wild - Under Jolly Roger
En glad och romdränkt Hornbeer Caribbean Rumstout blir det självklara valet till denna piratmetal. Arrrgh!

Sabaton - Carolus Rex
Bombastiskt om den svenska stormaktstiden från alla möjliga vinklar. Någon variant på Närke Stormaktsporter och ju mer bombastiskt desto bättre, satsa på Kaggen. Gäller bara att hitta en pub som har den och sen att lyckas övertyga dem om att spela låten.

Rammstein - Feuer Frei
Ingen rök utan eld heter det ju, men egentligen är det ingen eld utan rök som gäller. När vi ändå befinner oss på tyskt territorium blir det ju mycket bekvämt att dra mot Bamberg. Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen dricker vi här.

Opeth - The Funeral Portrait
Långt, långsamt och tungt, precis som en Gulden Draak.

Mötley Crue - Kickstart My Heart
Lättsamt och en låt som för mig andas sommar. Precis som Früh Kölsch alltså. Passa på att köpa några innan de tar slut, dess period på Systembolaget är nämligen över.

Van Canto - Battery (a capella cover av Metallica)
En udda men riktigt bra variant av en klassiker, från ett land som inte är kända för den här sortens musik. Hittar sin partner i Almond '22 Pink IPA.

Led Zeppelin - When the Levee Breaks
En gammal goding med klassiska riff och som inte skäms över att vara klassisk. Avnjuts förstås bäst med en Thomas Hardys Ale, ju äldre desto bättre. En av de bästa låtarna och en av de bästa ölen från den gamla goda tiden. Kan inte bli annat än helt fantastiskt!

Iron Maiden - Aces High
Okej, hur enkelt får det bli? Spitfire! Det är så enkelt men så passande att det inte går att ta något annat.

Har du några favoritkombinationer av öl och hårdrock?

4 kommentarer:

 1. Eftersom jag har lite svårt för Running Wild's fjollmetal skulle jag hellre vilja para ihop dem med Innis & Gunn Rum Cask.

  SvaraRadera
 2. undrar va gamle dime hade tyckt om hardcore ipa. kom att tänka på ett studioreportage om crowbar, för några år sen, där sludgemästaren själv, kirk windstein, stod och drack - coors light.

  annars: slayer och yeti var en rätt fyndig jämförelse, men är den inte lite för tjock och tung för hårda, snabba slayer? va sägs om black sabbaths black sabbath från black sabbath? tillräckligt mkt svart i båda led.

  SvaraRadera
 3. Kul inlägg :) Jag kör på en Headbanger och In Flames.

  Skål och trevlig helg!

  SvaraRadera