Pappas linssoppa med Oppigårds Summer Pale Ale

, , 4 kommentarer
Tidigare har jag sagt att Oppigårds Summer Pale Ale kommer att bli en av storsäljarna bland sommarölen. Det är väl knappast någon högoddsare och min tes visade sig ha viss bäring när jag svängde förbi bolaget häromdagen och såg att det bara fanns två flaskor kvar på hyllan. Jag norpade självfallet båda två, tillsammans med lite andra godsakerna, bland annat en av de sista flaskorna Früh Kölsch.

Ikväll slängde pappa ihop sin signatursoppa, en currykryddad linssoppa. Ett enkelt recept med ingredienser som man ofta har hemma gör detta till en bra backup-rätt att plocka fram om man inte orkar åka och handla. Hacka två lökar och några vitlöksklyftor och fräs med curry i olivolja. Ha inte för hög värme bara, då riskerar curryn att brännas. Ha i ca 3 dl röda linser, lagom mängd vatten och två tärningar grönsaksbuljong (alternativt motsvarande mängd buljongpulver). Koka upp, ha i två lagerblad och låt sjuda i 15-20 minuter, tills linserna är färdiga. Smaka av med salt och peppar samt färskpressad juice från en halv citron.

Summer Pale Ale, som är lite maltigare och vad jag skulle kalla för mer brittisk maltighet än brukligt för Oppigårds, passar fint då just maltigheten knyter an till och lyfter fram linserna medan den amerikanska och nyzeeländska humlen jammar med currykryddigheten. Man skulle kunna tro att ölen blir lite för tung för soppan, men linserna gör den så pass fyllig i smaken att de matchar varandra gott. Soppan har en viss kryddhetta, men inte så mycket att det krockar med beskan. Om man ändå är känslig för beska och kryddhetta tillsammans kan jag istället tänka mig att en veteöl passar utmärkt.

Glöm inte pannkakorna efter soppan. Frågan är bara, vad dricker man för öl till pannkakor och sylt?

4 kommentarer:

 1. Vad sägs om en london porter till pannkakorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle nog kunna funka. Själv funderade jag på en sötad kriek för att möta upp sylten. Beror väl på vad man har för sylt dock.

   Pannkakor med lite lönnsirap måste vara himmelskt med en god porter :)

   Radera
 2. Instämmer om Summer Pale Alen, riktigt smarrig. Hoppas det finns några flaskor kvar nästa vecka. Tänkte ha den som bjudöl när det kommer ett större sällskap på besök.

  SvaraRadera
 3. Sylt grädde och pankaka är efterrätt för mig, då skulle en slurk barleywine sitta fint, baronen som kom på bolaget nyss tror jag funkar, speciellt till en mörk sylt som blåbär eller björnbär.

  SvaraRadera