Parmalindad sparris och geuze

, , 2 kommentarer

Det här är en mycket enkel men också mycket trevlig förrätt, som ligger i säsongen. Den tar bara några minuter att laga och kostar inte särskilt mycket. Just nu kan man hitta knippen med färsk sparris för 10 kr. Skär bort den träiga bottenänden på sparrisarna och skölj av dem. Hetta upp en stekpanna och stek sparrisarna i smör i några minuter och salta med lite flingsalt. De ska fortfarande ha lite crunch kvar, men får gärna börja ta lite färg ändå. Linda in 2-3 sparrisar i en skiva parmaskinka (eller annan lufttorkad skinka) och lägg upp på en liten tallrik. Droppa försiktigt över lite god balsamvinäger. Om du vill kan du toppa det hela med att riva över lite parmesanost.

Den syrliga geuzen passar bra till sparrisen och möter väl upp sältan från skinkan och syran från balsamvinägern. Det hela blir väldigt smakrikt men ändå relativit lätt i munnen, vilket geuzen hanterar utmärkt. Om man inte riktigt har fastnat för spontanjäst öl kan man istället gå på en något smakrikare ljus lager, t ex Brooklyn Lager, Jämtlands Hell, Jever eller Sigtuna East River Lager.

2 kommentarer:

  1. Pröva gärna att lägg lite Cantaou med pepperrotssmak i "paketet", blir kanon och lyfter i mitt tycke rätten ytterligare ett snäpp :)

    SvaraRadera
  2. kul att du nämner jever. förbisedd!

    SvaraRadera