Ölsvammels hembrygder

, , 2 kommentarer

I samband med SM i hembrygt öl i Uppsala för några veckor sen fick jag fem flaskor hembrygd öl från Stefan från Källarknut, till lika mannen bakom Ölsvammel. Jag har skrivit om några av hans öl vid ett tidigare tillfälle, men nu är det nya öl som vankas. Under SM så östes det medaljer över Stefans och Källarknuts öl och även min egen erfarenhet sätter höga förväntningar på dessa öl.

Headbanger

En hårdrockarlager fullpackad med humle och en IBU över 80. När jag provade den på SM blev det nästan för mycket. Nu, nästan fyra veckor senare när humlen lugnat ner sig liiite tycker jag faktiskt lite bättre om den. Med all smak från humlen blir det svårt att säga hur välgjord grundölen är men jag kan i alla fall inte uppfatta några som helst felsmaker bakom den tunga mattan av amerikansk humle. Det slår dock inte över och blir för mycket, vilket verkar vara svårt att åstadkomma med en så pass humlig lager. För att jämföra med en någorlunda liknande kommersiell öl ligger Mohawk Unfiltered Lager nära. Skillnaden är att Mohawk har en tydligare maltprofil medan Headbanger är all-in på humlen. Det är massor av tropisk frukt och citrus i såväl doft som smak och jag kunde känna doften av persikor en meter bort från glaset. Den här ölen skulle jag köpa om den fanns kommersiellt.
4-/5
En sjyst matlagningsöl

Emils Snickerboa Saison

Jag ska väl direkt erkänna att saison varken är min favoritstil eller för den delen en stil som jag kan särskilt bra. Min uppfattning av den här ölen är i alla fall att den är lite väl fenolisk och pepprig och jag lyckas inte riktigt bli förtjust i den. Samtidigt kan jag tänka mig andra kan fullkomligt älska den för just de smakerna. För mig blir det lite för enkelriktat och dessutom kör man över min hastighetsbegränsning på den vägen. Det är inte heller någon dålig brygd, den är bara inte min kopp te.
3-/5

Black Hobbit Oatmeal Stout

En lätt och len stout där havren känns av tydligt som en ton av havremjölk. Rostigheten är väl avvägd och kompletterar de övriga smakerna på ett mycket bra sätt för att sedan ligga kvar i gommen långt efteråt. Ge den här ölen till Guinnessfrälsta och de kommer inse att det finns andra stouts som är bra. Lättare stouts är inte heller riktig min grej egentligen, men det här tyckte jag om. Torr med lagom djup i smaken och välintegrerade komponenter.
4-/5

Monkarillo

En APA som fått sitt namn från dess fyra humlesorter; motueka, nelson sauvin, kohatu och amarillo. Doften visar också dess stora humleinnehåll med en underbar dominans av tropisk frukt. De återfinns också i smaken där en trevligt kakig men lätt maltighet ligger i bakgrunden. En trevlig pale ale, men det är något som saknas för att nå fullträffen. Kanske är det en lite tyngre maltighet som skulle behövas. För en lätt strandöl är det förstås spot-on. Återigen en öl jag skulle köpa om den fanns kommersiellt.
4-/5

Nalle Puh Julporter

Här har vi en saffranskryddad imperial porter som var en av mina favoriter på SM och som är min absoluta favorit av dessa fem. Saffran ligger tungt i såväl doft som smak och ger ölen en mycket lyxig känsla. Jag blir helt såld på saffranssmaken! Det är bara så gott! Bakom saffranen ligger en mild imperial porter som är glad att hålla sig i bakgrunden och gör det mycket bra. Där är det lätta toner av choklad som samsas med cappuchino för att ge support till smaksättningen. Jag är så imponerad att jag har svårt att finna ord för att beskriva denna öl. Jag önskar verkligen att jag hade fler flaskor och att den gick att köpa, för detta är utan tvivel den bästa hembrygd jag någonsin druckit. Fenomenalt!
5/5

2 kommentarer:

  1. Kul att du gillade ölen, ska framförallt berätta för farsan då honung-saffrans-porter var hans idé och recept. Saisonen har nog gått och blivit lite gammal, vi brygde den för ett år sen och jag kan tänka mig att humlen är som bortblåst numera.

    SvaraRadera
  2. Tre av dem bytte jag till mig och jag var lika imponerad av alla tre; Monkarillo och Headbanger var inte med i bytet då men verkar ju inte alls tokiga!

    Min personliga favorit var nog Black Hobbit, just för att det är en lite lättare stout men med fin komplexitet och drickbarhet! :)

    SvaraRadera