Är alkoholkulturen svunnen om 10-15 år?

, , 2 kommentarer
Efter en veckas välbehövd bloggsemester är Portersteken tillbaka med nya inlägg. Ni som hängt med på Porterstekens Facebooksida har sett att det både ätits och druckits gott under de senaste dagarna och det tänker jag spinna vidare på snart. Först tänkte jag fundera lite kring en ledare jag läste i lokaltidningen häromdagen.

Denna ledare siade att om 10-15 år skulle det inte längre vara socialt accepterat att dricka alkohol ute bland folk och drog en jämförelse med rökning som ju gått just det ödet till mötes trots att det för 15 år sen var fullt accepterat att röka på krogen. Den som tar sig ett glas vin eller en öl 2027 skulle få samma blickar av blandad fördömelse och ömkan som rökarna idag får när de ställer sig huttrandes ute i regnet och suger på sina cancerpinnar.

Jag är inte riktigt säker på om ledaren var menad som en förutsägelse eller en förhoppning, men jag tror inte alls på det scenariot. Alkohol har varit en accepterad och utspridd del av många av våra samhällen under tusentals år medan tobaken "bara" varit en del av (det västerländska) samhället i några hundra år. Cigaretten i sig har inte varit populär i mer än hundra år. Rökning ger också en direkt inverkan och störning på omgivingen på ett helt annat sätt än vad alkohol gör, även om alkoholen också har sin negativa effekter på såväl konsument som omgivning.

Medan cigaretter är industriellt tillverkade är väl cigarrer något mer av ett hantverk, precis som ölen har sina industriella lager och hantverksmässiga öl. Att vi går en framtid till mötes där inmundigandet av stora mängder smaklös, industriell öl föraktas medan ett mer balanserat intag av hantverksmässig, smakrik öl fortfarande är accepterat både tror och hoppas jag på. Ett scenario som man väl kan jämföra med rökningen, för nog är det väl något mer accepterat att avnjuta en cigarr då och då, så länge man inte puffar röken i ansiktet på omkringvarande?

Precis som cigaretten är ju den industriella lagern en modern företeelse, producerad och marknadsförd för masskonsumption. Däri ligger också dess svaghet i en tid då vi efterfrågar alltmer närodlat, småskaligt och lokalproducerat. Vi ser till öl och vin allt mer som en smakupplevelse, att njuta på egen hand eller tillsammans med lika god mat. Upplevelsen är inte något att förakta, varken nu eller om 15 år.

Ledaren tog också upp att alkoholfria drinkar blir allt trendigare, men dessa är väl snarare ett sätt för krogarna att få merförsäljning hos de redan alkoholfria gästerna. Det alkoholfria sortimentet består ju vanligtvis av läsk, mineralvatten och lättöl. Inte särskilt spännande. För inte så många år sen var inte heller ölkulturen särskilt spännande men den har tagit jättekliv. Det är bara naturligt att de alkoholfria alternativen nu också börjat utvecklas och diversifieras, men det behöver inte betyda att de ersätter gott öl och vin.

Bryggare och vinmakare får hemskt gärna trycka ner mer smak i mindre alkohol, men alkoholkulturen lär inte försvinna det närmaste decenniet.

2 kommentarer:

  1. Mycket intressant och bra skrivet. Jag kan inget annat göra än att hålla med.

    SvaraRadera
  2. Samma här. Jag tror snarare tvärtom att den trenden vi nu ser så sakterliga smyga framåt kommer att forsätta och att det snarare blir mer accepterat att dricka någon hantverksmässig alkoholdryck till maten även en vardag om man har lust. Som så mycket annat så har väl globaliseringen avdramatiserat/avmystifierat alkoholen i förhållande till hur synen varit förr i Sverige iaf och att vi fått ett mer kontinental beteende.
    Mvh Malt.P

    SvaraRadera