Kvalitetstest i lokala sortimentet och annat nytt

, , 7 kommentarer
Många öl i det lokala sortimentet på Systembolaget, det vill säga från de småskaliga producenter som kan sälja sina produkter på de tre närmaste butikerna, har dragits med kvalitetsproblem. Det kommer nu förhoppningsvis upphöra då Systembolaget inför kvalitetsprovning av lokala sortimentet samt ett gäng andra ändringar.

Enligt ett utskick från Systembolget vet vi nu att det lokala sortimentet kommer från det att ändringarna införs den 1 september i år att kallas för "tillfälligt sortiment lokalt och småskaligt". Det kommer innebära hårdare krav på produkterna, framförallt att de kommer att kvalitetstestas, men också fördelar så som att de kommer kunna finnas i fler butiker.

En annan viktig förändring är att produkterna köps in på 12 månaders avtal som sedan kan förlängas om kundefterfrågan är tillräckligt stor. Ungefär så som det fungerar med ordinarie sortiment alltså. Produkterna kommer dessutom få smakbeskrivningar och bilder när de visas på systembolaget.se.

Det verkar som att man samtidigt tar bort de gamla kraven på maximal försäljning och maximal spridning, som orsakade de populärare produkterna att åka på ständiga "time-outs" då de togs bort från hyllan i tre månader innan de kunde komma tillbaka. Istället definieras småskaligheten genom att varje artikel får ha en maximal årsproduktion på 50 000 liter per år (för öl och cider, vin och sprit har lägre nivåer).

Lokala produkter får nu också finnas i upp till 10 butiker inom 10 mils radie, till skillnad från tidigare 3 butiker. Därutöver kan produkterna, precis som förut, komma in i andra butiker om lokal efterfrågan finns, något producenten också kan tacka nej till om de exempelvis inte kan eller vill stå för distribution till dessa butiker. Det kommer dock inte vara möjligt att kvala in till ordinarie sortiment via god försäljning i det lokala sortimentet, något som jag tror gäller även innan dessa ändringar tas i kraft.

Jag tycker det här är positiva förändringar. Det ser ut att bli svårare för nya bryggerier att nå ut med sin öl om de inte håller en grundläggande kvalitet. Å andra sidan har just dessa typer av bryggerier åkt snålskjuts på systemet innan, då dessa undermåliga produkter inte skulle få samma kundexponering i en monopolfri marknad. För den goda ölkulturens skull finns också en poäng i att inte exponera kunderna för mycket till dålig öl.

Duktiga bryggare som säljer väl kommer nu också slippa "time-outs" och kan få en bättre kontinuitet i sin försäljning samt få spridning i ännu fler butiker än tidigare. Sammantaget lär det här göra att marknaden för de små bryggerierna blir mer lik en fri marknad.

(I samband med ölskribentprovningen på tisdag kommer det hållas en informationsträff där det förhoppningsvis blir ännu klarare kring förändringarna.)

7 kommentarer:

 1. Instämmer med dig Johan! Det är var bara bra nyheter på många sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven-David Svensson16 maj 2014 kl. 13:51

   I ett antal mail till Systembolagry påpekat bristerna i dagens logistiksystem. Det är bra att de äntligen börjat att lyssna på kunderna. De förslag som kommer är till det bättre. Det skall bli intressant att få se detaljerna.

   Radera
 2. Riktigt bra nyhet, gillar 10 butiker inom 10 mils radie.

  Det enda negativa jag kan se i detta är att ölen inte kommer att vara lika färsk, antar att det kommer att ta några veckor extra för kvalitetskontroll.

  Riktigt trevlig blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det kommer ju i sådana fall bara drabba första laddningen.

   Radera
 3. Sven-David Svensson15 maj 2014 kl. 21:10

  Det är bra att Systembolaget kvalitétssäkrar ölen från från småprocucenterna. Tyvärr så finns det öl med i logistiksystemet som inte håller måttet. Det är också bra att de får finnas på upp till 10 butiker inom en radie på 10 mil från bryggeriet. Dessutom är det bra att de tar bort spridningen på antalet butiker samt maximal försäljningsvolym. Det är bara att hoppas att jag fortsättninsvis kan beställa 12 Plato Lager famt andra bra öl styckevis.

  SvaraRadera
 4. Sven-David Svensson15 maj 2014 kl. 21:15

  Kommer det fortfarande att vara kostnadsfritt för kunden att beställa styckevis ur det lokalproducerade sortimentet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär aldrig kosta extra att göra det. Däremot har det kommit kommentarer på annat håll som tyder på att bryggerierna måste leverera till Systembolagets depå i Örebro om kunder i andra delar av landet ska kunna beställa ölen styckevis på Systembolagets bekostnad (istället för producentens), något som kanske inte lockar alla bryggerier. Det kommer som sagt vara ett infomöte för ölskribenter i veckan, då kan vi förhoppningsvis få ordentlig klarhet i dessa frågor.

   Radera