Lagringsexperiment: Tio år gammal Rochefort 10

, , Inga kommentarer
Efter en mycket lyckad BMD med Midtfyns på St Clara Bierhaus i Gamla Stan i Stockholm (något ni snart kommer kunna läsa mer om på cohops.se) gick turen vidare till Akkurat, som nyligen klättrat upp på förstaplatsen i på RateBeers lista över världens bästa pubar. En av många saker som gör dem så bra är deras cuvéelista och i den hittade jag en tio år gammal Rochefort 10.

Den enda gången som jag tidigare har provat en Rochefort 10 med någon vidare ålder på nacken var en tre-fyra år gammal flaska för några år sedan. Då upplevde jag en nästan medicinal smak i ölet, något jag har mycket svårt för, och som nog avskräckte mig lite från lagring av denna fantastiska öl. Men så när jag stod där djupt försjunken i Akkurats cuvéelista tänkte jag att det nog var dags att pröva igen ändå.

Inget medicinalt den här gången, som tur var. Om det beror på ålder, batchvariation eller flaskvariation vad gäller lagring låter jag vara osagt. Däremot kan jag säga att den här ölen var riktigt, riktigt bra.

Avrundad, mjuk och med välbevarade smaker hade den verkligen åldrats med värdighet. Inga pappsmaker, inget medicinalt, ingen dammig smak och madeiratonerna från lagringen höll sig i bakgrunden och erbjöd nyans och djup till smaken istället för att få ölet att smaka gammalt på ett dåligt sätt.

Kvar fanns fortfarande tonerna av nougat, torkad frukt och annat gott som de unga flaskorna stoltserar med. Men det var tightare, rundare och mer tillbakalutat. Flaskan delades på fyra och vi var alla tämligen överens om att det var en stor smakupplevelse i ett litet glas.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar