Cider i fokus: Cornish Orchards Cornish Gold Cider

, , Inga kommentarer
Ciderresan går vidare till Storbritannien och den klassiska ciderregionen Cornwall. Därifrån har ett av Cornish Orchards flaggskepp, Cornish Gold Cider, hittat in på Systembolagets hyllor och är därmed den enda lite mer intressanta brittiska cider i fasta sortimentet. Vi tar en närmare titt.

Westnorth Manor Farm i Duloe, Cornwall. Därifrån kommer cidern och nästan så man vill ta på sig tweedkavajen och slå på Midsomer Murders bara för den sakens skull. Själva cidern är gjord på en blandning av bittersöta äpplen och dessertäpplen men exakt vilka sorter framgår inte av etiketten. Jag vågar dock påstå att äppelsorten på bilden inte är med i blandningen.

Den har en torr, moget äpplig doft som drar åt vinteräpplen. Rätt så lätt, rätt så enkel, rätt så god doft. Smaken är tyngre och har en lätt äppelsyrlighet tillsammans med äpplets fruktighet och en lätt kryddighet. Kroppen är förvånansvärt stor och rund för en cider på 4,5 %, men så har den också en liten sötma som hjälper till.

Avslutning är något bitter. Inte alls besk som en humlekryddad öl förstås, men med en sorts småtorrt stram bitterhet som för tankarna till tavelkrita. På det hela taget är det ingen smakexplosion och för den delen inte fullt av nyanser heller, men det smakar bra och, ja, stabilt. En go-to-cider när det brittiska lockar.

49,50 kr för 75 cl på Systembolaget tycker jag är prisvärt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar