Är australisk öl i Sverige för att stanna?

, , Inga kommentarer
Australisk öl boomar i hemlandet men har inte fått mycket uppmärksamhet här i Sverige. Förutom Cooper's fina stout och ett eller annat litet gästspel från Holgate har det varit klent med australisk hantverksöl i Sverige. Det försökte Australiens ambassad ändra på genom att bjuda in till en trade show för såväl svenska importörer som för press.

Under kvällen bjöds på öl från sju olika bryggerier hemma i ambassadörens residens och de flesta större importörer som huvudsakligen jobbar med hantverksöl fanns representerade bland besökarna. Huruvida några av ölen faktiskt kommer börja importeras till Sverige återstår att se, men visst fanns det några kandidater.

Ur mitt eget perspektiv gällde det att hitta öl som inte bara var bra utan som också tillför den svenska marknaden någonting nytt i smakväg. Öldrickare bryr sig dock om mycket mer än bara smak och därför kan det ju ändå vara så att det för en importör finns ett värde bara i att ölen är från Australien.

Det var dock några öl som inte alls imponerade och som i enstaka fall faktiskt var direkt undermåliga. Dessa hoppas jag blir kvar i Australien. Medan ett par andra bryggerier som medverkade kanske kan hitta en försäljning här just för att de var från Australien och håller en hygglig nivå fanns det två bryggerier som stack ut för mig rent kvalitetsmässigt.

Dels var det Boatrocker, som hade skickat en APA, en IPA, en fatlagrad imperial stout och berliner weisse. Deras två humliga öl var riktigt hyggliga men att importera humledominerad öl från Australien? Det är ju lite långt. Deras whiskyfatlagrade imperial stout lär däremot klara resan utmärkt och smakade dessutom riktigt gott med väl dold alkohol och härliga toner av vanilj, whisky, torkad frukt och rostad malt. Allra roligast var dock deras "berliner weisse" som jästs med diverse jästsorter och lagrats på chardonnayfat för ett slutresultat som smakmässigt levde i något sorts gränsland mellan öl, cider och vin. Mycket spännande öl som jag gärna skulle prova mer av.

Det andra bryggeriet som stack ut var Matso's med sina öl med mango, lychee och ingefära. Intressanta, udda och faktiskt rätt goda produkter. Svåra att relatera till "vanlig" öl med sina starka fruktsmaker och många tycker nog det här är produkter som inte förtjänar att beblanda sig med "riktig" öl. Jag kan ändå se en plats för dem under de varmare sommardagarna och som intressant ingredienser i ölcocktails. För det senare är de ju redan halvvägs där.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar